Spooknota’s en fraudefaxen

donderdag 20 februari 2014

Administratie is vaak niet de grootste liefhebberij van de gemiddelde fotograaf. Zonder het versturen van rekeningen komt er echter geen brood op de plank. Ook zijn er rekeningen te betalen, en als die niet betaald worden, kunnen incassobureaus en deurwaarders je het leven behoorlijk zuur en duurder maken.

Het lijkt dus verstandig om facturen snel te betalen. Helaas is dat precies waar een toenemend aantal fraudeurs op rekent. Die sturen facturen voor diensten of producten die helemaal niet zijn geleverd. Spooknota’s dus. Fraude of oplichting, hoe het ook genoemd wordt, je geld ben je kwijt. Althans, als je hebt betaald. Onlangs onderschepte de politie in Arnhem maar liefst 3.000 spooknota’s. Bij brievenbussen op een bedrijventerrein werden zakken vol brieven gepost door dezelfde persoon. Dit viel zo op dat de politie werd ingeschakeld. Na het openen van de postzakken bleek dat het om identieke brieven ging, namelijk nota’s voor vermelding in een niet-bestaande bedrijvengids. Hoewel het per nota niet om grote bedragen ging, was er duidelijk sprake van een omvangrijke fraude.

Een andere vorm van acquisitiefraude is dat er een fax wordt gestuurd, met het verzoek om de gegevens de controleren, en als die kloppen, de fax getekend retour te sturen. Voor je het weet heb je echter een offerte ondertekend, vaak voor een vermelding in een bedrijvengids of bedrijvenwebsite. Zelfs als die gids of site bestaat, zelfs als je bedrijf vermeld wordt, dan nog zijn de prijzen buitensporig. De fraudeurs laten je geloven dat je een advertentie koopt voor € 150,- , maar in werkelijkheid was dit een bedrag per maand, voor drie advertenties ofwel € 5.400,- per jaar. Uit een proefprocedure van de brancheorganisatie MKB Nederland blijkt dat de advertentieverkoper wel heel duidelijk had moeten informeren over deze - hoge - prijzen. Als dit niet gebeurt, kan er sprake van misleiding zijn en mag op die grond de overeenkomst ontbonden worden.

Kortom, controleer de nota’s die binnenkomen en kijk uit voor faxen die een handtekening retour vragen. Mocht er toch iets mis gaan, neem dan contact op met de afdeling Advocaten en Juristen van de NVJ. Meer informatie is te vinden op bij het Steunpunt Acquisitiefraude: www.fraudemeldpunt.nl.