Sandra van Steen (47) was in vaste dienst bij RTV Rijnmond, werkte vervolgens op contractbasis bij KRO’s Tijd voor Twee en kwam na stopzetting van dit programma in een payroll-constructie terecht. Sinds januari 2017 is ze bestuursvoorlichter in dienst van de gemeente Den Haag.
“Bij het programma Tijd voor Twee op Radio 3 heb ik ongeveer drie jaar achter elkaar gewerkt. Dat ging zo: drie keer een jaarcontract en dan drie maanden eruit. Meestal konden redacteuren en verslaggevers daarna terugkeren, maar in dit geval hield het programma op te bestaan. Gelukkig kon ik enkele dagen per week bij Omroep Max aan de slag voor de duur van twee maanden. Dit zorgde helaas voor gedoe met het UWV en ik had geen behoefte om geheel ondernemer te worden. De enige constructie die wél mogelijk was - bij deels een uitkering en wisselende werkweken met wel of geen werk - was payroller te worden. Ik ben vervolgens in dienst van payroll bedrijf Tentoo gaan freelancen voor KRO-NCRV.
"Ik hield van dat dagtarief maar zo’n 125 euro over”
Hoofd boven water houden
Met de opdrachtgever sprak ik een tarief af dat min of meer vastlag voor alle freelancers: 280 euro per dag. Daar werden de werknemerspremies en het werkgeversdeel van afgetrokken, plus de fee die de omroep betaalt aan Tentoo, plus de BTW omdat het uitzendwerk betrof. Ik hield van dat dagtarief ongeveer 125 euro over. Bovendien had ik geen recht op zelfstandigenaftrek omdat ik in dienst was van een uitzendbureau.
Ik heb drie jaar zo gewerkt. Ik was voornamelijk bezig met mijn hoofd boven water te houden. Ik werkte bij De Ochtend op Radio 1, moest ’s ochtends om 6 uur de deur uit en kwam ’s middags pas laat thuis. Journalistieke ideeën had ik genoeg, maar ik kon gewoonweg de energie niet opbrengen om die ideeën uit te zetten en te verkopen. Misschien had ik dan meer freelancewerk gehad en kon ik afscheid nemen van het UWV, maar dat was op dat moment een stap te ver. Uiteindelijk ben ik gestopt. Ik heb heel lang en leuk journalistiek inhoudelijk werk gehad, maar hier werd ik niet beter van. Uiteindelijk ben ik terechtgekomen op een plek waarvan ik gezworen had dit nooit te doen en dat was gemeentevoorlichting. Erg leuk werk, dat wel.
Journalisten stappen uit de journalistiek
Dat neemt niet weg dat ik me in mijn hart nog steeds journalist voel en als het anders was gelopen, was ik in de journalistiek gebleven. Er zijn ondernemers die heel goed zijn in het verkopen van zichzelf en hun verhalen. Ik ben daar minder goed in en eerlijk gezegd zie ik dat bij meerdere collega’s terug. Het zijn echt niet de slechtste journalisten die vertrekken. Er wordt altijd gezegd dat de goede journalisten vanzelf over blijven, maar dat vind ik onzin. Ik ken heel veel goede journalisten die uit de journalistiek zijn gestapt, omdat ze het gevoel hadden dat ze hun vak niet naar behoren konden uitoefenen.”