Een meerderheid van de journalisten in Nederland heeft in verschillende onderzoeken aangegeven wel eens te maken te hebben gehad met agressie, geweld en intimidatie. Ook studenten krijgen steeds vaker te maken met geweld.
Wat kun je als jonge journalist doen om geweld en agressie te voorkomen?
1. Bescherm jezelf online
Voor journalisten is het een beetje dubbel: aan de ene kant wil je zichtbaar en vindbaar zijn online, maar aan de andere kant wil je geen doelwit van een aanval worden.
- Bewaar alle berichten na een aanval of bedreiging en maak screenshots;
- Blokkeer mensen die haatdragende berichten sturen;
- Het verzamelen van al het materiaal kan na deze traumatische ervaring extra confronterend zijn. Vraag anderen dat te doen als je het zelf niet aankunt.
- Let goed op je mentale gesteldheid. Online dreiging kan grote gevolgen hebben. Wees je daarvan bewust en zoek hulp als je merkt dat je het nodig hebt.
2. Bereid jezelf voor als je de straat opgaat
Aanwezigheid bij demonstraties of in bepaalde wijken levert vaak problemen op voor journalisten. Je kunt niet zomaar meer ergens naar toe: je moet je goed voorbereiden.
- Zorg dat je op tijd ergens bent om de situatie te beoordelen. Ken het gebied waar je naartoe gaat. Het gaat in dit geval om ’inlichtingen’ verzamelen: leg contacten en probeer de situatie in te schatten;
- Weet hoe je ergens weg moet komen. Ken je vluchtwegen en maak een evacuatieplan;
- Film en/of fotografeer met een smartphone of kleine camera;
- Leg bij demonstraties contact met de politie. Vraag na wie de Operationeel Commandant is om jezelf voor te stellen. De politie is vaak geneigd een oogje in het zeil te houden, maar ze moeten wel weten wie je bent. Vraag na wat de politie gaat doen als een demonstratie tot geweld leidt;
- Reis licht zodat je snel weg kunt komen als de situatie dreigend wordt;
- Zorg dat je in grote groepen/demonstraties niet in het midden loopt. Probeer aan de zijkanten te blijven zodat je snel weg kunt komen;
- Volg je intuïtie. Voel je aan dat een situatie dreigend wordt, ga dan onmiddellijk weg;
3. Wat kun je nu al doen?
- Zorg dat er geen privégegevens (adres, telefoonnummer, naaste familie, etc) van je te vinden zijn op social media;
- Meld incidenten altijd aan je werkgever of opdrachtgever en op persveilig.nl;
- Lees praktische tips en tools om jezelf (online) te beschermen op persveilig.nl.
PersVeilig is in 2019 opgericht door Het Genootschap van Hoofdredacteuren, de Nederlandse Vereniging van Journalisten, de Politie en het Openbaar Ministerie en heeft tot doel de positie van journalisten te versterken tegen geweld en agressie op straat, op social media en/of via juridische claims.
Meer lezen? Ga naar www.persveilig.nl