Zo zorg jij voor jouw online veiligheid!

Veel journalisten krijgen te maken met online bedreigingen. Soms komen er duizenden reacties op één enkel bericht. Ook startende journalisten krijgen hiermee te maken, bijvoorbeeld via hun social media accounts.

Waar moet je als journalist aan denken als je iets online plaatst? En wat kan je doen als je negatieve reacties ontvangt? In dit artikel leggen we je het uit.

1. Scherm je social media accounts goed af.

Bedenk welk platform jij wilt gebruiken om je stukken te delen en om nieuwe opdrachten binnen te halen en welk platform je privé houdt. Kies er bijvoorbeeld voor om je Instagram profiel af te schermen en plaats op Twitter en LinkedIn geen persoonlijke informatie. Zorg ervoor dat privégegevens zoals je adres, telefoonnummer en naaste familie niet te vinden zijn op social media.

2. Bewaar alle berichten. Maak screenshots.

Heb je een online bedreiging ontvangen? Maak dan overal screenshots van om bewijsmateriaal te verzamelen. Niet alle uitingen zijn strafbaar, maar als mensen berichten blijven sturen kan dit wel zorgen voor een strafvervolging op basis van stalking/belaging. Meld de bedreigingen bij je werkgever en bij PersVeilig.

3. Naam niet taggen op social media

Heb je regelmatig last van online bedreigingen? Vraag dan de media waarvoor je schrijft om jou niet te taggen bij de verspreiding en promotie van je artikelen. Daarnaast kun je de opdrachtgever vragen of zij actief de social media reacties in de gaten kunnen houden en dreigende of intimiderende reacties kunnen verwijderen. Lukt het niet om de reactie zelf te verwijderen? Rapporteer ze dan bij het social media platform.

4. Blokkeer mensen die haatdragende berichten sturen

Ontvang je regelmatig vervelende berichten van dezelfde accounts? Blokkeer deze dan en rapporteer de accounts bij het social media platform.

5. Vraag om hulp

Heb je bedreigende berichten ontvangen? Vraag dan om hulp bij je leidinggevende, opdrachtgever, collega’s en vrienden. Lukt het je niet om zelf bewijsmateriaal te verzamelen? Benader dan anderen met de vraag dit voor je te doen. Gezamenlijk kunnen je een melding doen bij PersVeilig en aangifte doen bij de politie.

6. Let op je mentale gesteldheid

Ben je neerslachtig en maak je je veel zorgen of voel je je onveilig of eenzaam? Trek dan aan de bel bij je naaste omgeving en zoek (professionele) hulp als je merkt dat je dit nodig hebt. Het kan helpen om een weerbaarheidstraining te volgen, zodat je steviger in je schoenen staat.

Maar onthoud: het is niet jouw schuld dat je met online agressie te maken krijgt.


Kijk voor meer informatie op PersVeilig.nl en doe de interactieve online training “Eerste hulp bij online bedreigingen’ op de homepage.