Voorlopig geen einde persalarmeringen; zorgen met deze tussenstap nog niet weg

vrijdag 31 maart 2023

Journalisten blijven voorlopig nog meldingen ontvangen als de politie en brandweer uitrukken. Media krijgen per 1 april echter geen bericht meer als een ambulance wordt ingezet, omdat het medisch beroepsgeheim hierdoor in het geding zou komen. De NVJ en het Genootschap van Hoofdredacteuren laten weten dat hun zorgen met deze tussenstop nog niet zijn weggenomen. 

Foto Erald van der Aa

De NVJ en het Genootschap zeggen alsnog naar de rechter te stappen als er geen ‘werkbaar systeem’ wordt gevonden en vragen het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI) te bemiddelen bij het persalarm probleem. 

Eind vorig jaar adviseerde de landsadvocaat om het instrument van persalarmering te beëindigen, omdat die mogelijk informatie kan bevatten die tot een individu is te herleiden. Het alarm zou daarom in strijd zijn met privacywetgeving. De Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz-Zegerius stuurde de Tweede Kamer op 12 december een brief waarin zij aankondigde dat de automatische persalarmering van de hulpdiensten Ambulancezorg Nederland, Brandweer en Politie zou worden stopgezet.

De NVJ uitte haar zorgen hierover en bood aan om alternatieven voor het systeem te helpen ontwikkelen. Dat leidde onder meer tot een succesvolle hackathon, waar diverse alternatieve oplossingen werden aangedragen.

Vervolgens stuurde een brede mediacoalitie op 29 maart een brandbrief aan minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz-Zegerius. Hierin riepen onder meer de NVJ en het Genootschap van Hoofdredacteuren op tot nader overleg om het goedwerkende systeem van automatische persalarmeringen in stand te houden.