Als fotojournalisten zijn wij belangrijke brengers van het nieuws. Toch worden we nauwelijks serieus genomen door onze opdrachtgevers. De tarieven voor nieuwsfoto’s dalen al jaren. Rondkomen van fotojournalistiek werk is nog maar voor een enkeling weggelegd. Als we zo doorgaan bestaat fotojournalistiek over tien jaar niet meer. Samen kunnen we dit veranderen. Doe daarom mee met de campagne Fotojournalistiek heeft een prijs.
Lees meerMet de campagne Fotojournalistiek heeft een prijs streven we erkenning van het vak na en professionele tarieven. Dit zijn tarieven die vakmanschap en onafhankelijkheid waarborgen en dus in lijn liggen met de tarieven die fotojournalisten in loondienst verdienen.
Lees meerHoe komen ze aan klussen, wat vinden ze van hun vak en hoe kijken ze naar de toekomst van de fotojournalistiek. Fotojournalisten geven een inkijk in de dagelijkse praktijk en vertellen over wat hen bezig houdt.
Lees meerBlijf op de hoogte van de ontwikkeling van de campagne Fotojournalistiek heeft een prijs. Laat hier je gegevens achter.
Freelance fotojournalist Ruud Rogier (Brabants Dagblad) heeft de rechtszaak tegen DPG Media (voorheen De Persgroep) gewonnen. De rechter oordeelt dat het tarief van 42 euro per foto dat hij voor zijn werk kreeg niet billijk is. De rechter heeft het tarief verhoogd naar 65 euro per foto. De rechter heeft voor het eerst sinds de invoering van de wet Auteurscontractenrecht in juli 2015 bepaald waar een billijk tarief op is gebaseerd.
Lees verderDe NVJ lobbyt onder andere om collectief onderhandelen mogelijk te maken voor zzp’ers. Dit doet zij omdat zij de positie en de tarieven van zelfstandigen wil verbeteren. Mediaorganisaties zullen pas betere tarieven gaan betalen als zij hierdoor worden gedwongen door een richtlijn of wetgeving of als zzp’ers massaal in actie komen.
Lees verderMet de tarievencalculator van de NVJ maak je een juiste inschatting over wat je kunt vragen per uur. Bereken hier je tarief!
TarievencalculatorFotojournalistiek is een vak! NVF heeft de campagne #fotojournalistiekheefteenprijs gelanceerd. Het beeldboek schetst de huidige positie van fotojournalisten binnen de mediasector. Je kunt het hier downloaden.
Lees meer over FJHEPEen jaar geleden legden meer dan 500 fotojournalisten het werk neer. Als actie tegen de lage tarieven en voor de toekomst van het vak. Sindsdien is er veel gebeurd en hebben we veel bereikt, maar we zijn er nog niet. Laat media zien dat de tarieven nu écht moeten verbeteren. Teken de petitie want Fotojournalistiek heeft een prijs!
Teken de petitie