De beste les in 'nee' zeggen: een burn-out

woensdag 8 februari 2017

‘We hadden een mijnenveld aangelegd voor het krijgen van een burn-out’, vertelde Jildou van der Bijl, hoofdredacteur van LINDA., begin januari openhartig in een interview op een ondernemersplatform. Meerdere jonge medewerkers op haar redactie kampten vorig jaar met een burn-out en oudere collega’s hadden behoefte aan lange vakanties.

‘We hebben zoveel aanbod van jonge, goede, perfectionistische en ambitieuze mensen, dat we het voor het kiezen hebben. En dus nemen we alleen de besten aan. Mensen die het graag goed willen doen, altijd maar doorgaan en geen ‘nee’ kunnen zeggen. Die we veel verantwoordelijkheid geven, maar weinig coaching, omdat we die skills zelf ontberen. Daar zagen wij tot voor kort niets verkeerds in. Totdat de een na de ander omviel.’

Dit jaar gaat de redactie daarom ‘werken aan haar eigen gezondheid’; er worden workshops over werk-privébalans en perfectionisme aangeboden en het hele MT moet op managementcursus. Want, constateert Van der Bijl: ‘Er zitten hier allemaal medewerkers die de beste zijn in hun vak, maar dat wil niet zeggen dat ze ook over de juiste people managers skills beschikken.’

Het is heel goed dat Van der Bijl dit opmerkt. Laat het 'mijnenveld van LINDA.' een les zijn voor alle hoofdredacteuren en chefs: let op je mensen. Een (dreigende) burn-out constateren, of beter nog voorkomen, is nog niet zo makkelijk. Juist de eigenwijze, perfectionistische mensen die er extra vatbaar voor zijn, laten zich niet makkelijk bijsturen.

Ik was 25 jaar en in dienst bij een vakblad toen ik zelf 'omviel'. Letterlijk bijna. Maandenlang negeerde ik alle signalen. Pas toen ik op pad was en een collega belde om te vertellen dat ik me voelde ‘alsof ik dronken was en op een boot liep’, had ik zelf door dat er iets mis was. Dankzij bezorgde collega’s zocht ik uiteindelijk hulp.

Veel startende journalisten beginnen niet met fulltime werken op een redactie, hebben geen ervaren collega’s of chefs die op ze letten. Daar schuilt een risico.

Ik merkte het ook bij het NVJ-mentorenprogramma, waar beginnende freelance journalisten minstens zo veel behoefte bleken te hebben aan tips voor het binnenhalen van opdrachten als aan gesprekken over hoe je voorkomt overwerkt te raken.

Hoog tijd om die gesprekken ook buiten zo'n programma te voeren. De allerbeste manier om 'nee' te leren zeggen, is een burn-out krijgen. Maar dat kan ik niemand aanraden.