Google-zoekhulpjes

donderdag 14 april 2011

Google wordt wereldwijd het meest gebruikt als internet-zoekmachine. Ook door journalisten. Toch vind je niet altijd meteen wat je zoekt. Tijdens de bijeenkomst van de sectie Vaktijdschriften op 14 april liet Google-specialist Jos Diender zien hoe je dankzij goed geformuleerde zoekopdrachten, speciale Google-zoekhulpjes en andere slimme trucs, informatie beter en sneller kunt vinden en hoe je verwijderde internetpagina’s toch weer zichtbaar kunt maken.

Hoe hebben we ooit kranten of tijdschriften kunnen maken zonder Google? De vraag mag dan ironisch zijn, de zoekmachine is wel een handig hulpmiddel. Toch gebruiken veel journalisten Google vooral om achtergrondinformatie op te halen en nog weinig als een middel om research te plegen. Jos Diender, redactioneel illustrator en Google-specialist, heeft van de nood een deugd gemaakt. Anders dan vroeger wordt hij als infographicmaker al in een vroeg stadium betrokken bij onderwerpen en speurt hij internet af naar geschikt cijfermateriaal. ‘Als je op de juiste manier je zoekvraag formuleert, kom je veel sneller bij de juiste informatie. Het aantal hits moet je drastisch reduceren. Dat doe je door je te verplaatsen in de maker van de website. Stel dat je wil weten tot welke diersoort de regenworm behoort. Dan zou je kunnen zoeken op het woord regenworm. Maar dat levert 48.000 hits op. Je kunt je voorstellen dat op de website een zin is geschreven die begint met “de regenworm behoort tot”. Dan hou je nog vier hits over.’
Diender zet zijn zoekvraag tussen aanhalingstekens. Hiermee kun je aangeven dat je een exacte overeenkomst met de door jou ingegeven woorden als zoekresultaat wenst. Door gebruik te maken van Google-operatoren kun je veel gerichter zoeken. Er zijn meerdere van dit soort operatoren. Zoals een sterretje (*). Daarmee maak je een zogenaamde ‘wildcard’ in je zoekopdracht. Op de plaats van het sterretje komt het woord (of woorden) dat je niet weet. Was het nou Jan Peter Balkenende of Jan Pieter Balkenende? Type dan in: “Jan * Balkenende”.
Met de zogenoemde site-operator kan een zoekopdracht worden beperkt tot een bepaald domein. Bijvoorbeeld: site:edu zoekt alleen op sites van Amerikaanse universiteiten (wetenschappelijk).
Zoek je nu bijvoorbeeld de nieuwjaarstoespraak van oud-burgemeester Cohen uit 2007, dan levert dat in eerste instantie veel hits op. Met de zoekterm: site:amsterdam.nl nieuwjaarstoespraak 2007 “burgemeester * cohen” kom je direct op de juiste site.

Wil je meer weten over Google-zoekhulpjes zoals de operatoren: drie punten (…), intitle, filetype of cache? Ga dan naar de site van Jos Diender: http://zoektips.googlepages.com/nl