Stok achter de deur

maandag 22 mei 2017

‘Uiteindelijk is de mentee verantwoordelijk voor z'n eigen handelen’. Wat is dit voor een zin? Hij werd uitgesproken op 10 mei, op de slotbijeenkomst van het Mentorenprogramma dat afgelopen jaar begon en een half jaar duurde.

Dat programma is bedoeld voor (beginnend) journalisten die op de een of andere manier een duwtje in de rug nodig hebben. Deelnemers (mentees) worden gekoppeld aan mentoren: prijswinnende fotografen en ervaren journalisten van bijvoorbeeld het Financieele Dagblad, New Scientist of RTL. Klinkende namen met een schat aan ervaring en kennis. Maar dan moet de mentee wel toehappen en zorgen dat er iedere maand minstens één ontmoeting plaatsvindt. En dat lukt niet altijd. Het kan zijn dat een mentee eigenlijk worstelt met de vraag of hij of zij wel echt de journalistiek in wil. Soms zijn de plannen voor het halve jaar misschien te groot. Of het kan simpelweg niet klikken tussen de gekoppelde stelletjes.

Bij de slotbijeenkomst begonnen we daarom met de vraag hoe streng de NVJ eigenlijk moet zijn. Het ging over stokken achter de deur en mensen achter de broek zitten. Maar we kwamen er al snel op uit dat je wel echt moet willen. Vandaar die openingszin bij dit stuk.

De bijeenkomst klinkt nu misschien een beetje als groepstherapie. En dat is het ook. Het is verrassend hoe open er wordt gesproken over onzekerheden, dromen en daden.

Ook dit keer zaten er weer mooie verhalen tussen! Een van de deelnemers had een cursus filmen met je smartphone gedaan en was afgereisd naar Polen voor een onderzoek in de champignon-industrie. Het verhaal is nog in wording, maar dat schijnt juist de bedoeling (de oplettende lezer herkent de kwestie van de vorige bijeenkomst, die staat hier.

Een ander loopt inmiddels stage bij de Gelderlander. Vraag was of zij expliciet aan haar bazen moet vragen of haar werk bevalt. Ja! Zeiden de twee aanwezige stagebegeleider en chefs (RTL en VARA). Hun ervaring is dat de meest mondige stagiairs die continu feedback vragen het verst komen. Een andere mentee heeft misschien wel dankzij dit halve jaar ingezien dat ze weg wil op de redactie waar ze nu werkt. Zij werd door de andere aanwezigen met grote ogen bekeken omdat zij tot nu toe alleen maar kunnen dromen van het werken op een redactie. Een andere mentee werkt nu bij het NRC, de ander bij een deelredactie van het AD.

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar voor degenen die nieuwsgierig zijn geworden: kom ook. Meld je aan als mentor of mentee. Wie weet wat het voor draai geeft aan jouw journalistieke carrière.