Juridisch vragenuur: De openbare weg

dinsdag 6 september 2011

Vorige maand zat fotograaf Emiel Elgersma twee uur in de cel omdat hij foto’s maakte op het plein voor Utrecht CS van mensen die het station uitkwamen. Het gebeurt vaker dat politie (of bewakingsdiensten) journalisten verbieden om te fotograferen of te filmen op de openbare weg. Mag dat eigenlijk wel?

In principe mag je op de openbare weg gewoon fotograferen en filmen, ook als het personen betreft. Vervolgens is het natuurlijk mogelijk dat deze mensen zich op grond van het portretrecht tegen publicatie van hun portret verzetten. Het is niet de taak van de politie om de privacy van het publiek te “beschermen”. Normaal gesproken valt een dergelijk fotografeer- of filmverbod verbod dus niet onder de bevoegdheid van de politie. Als echter een politieagent je verordonneert te stoppen met fotograferen of filmen, of je meeneemt naar het politiebureau, dan krijg je een ambtelijk bevel. Dit moet je in principe opvolgen, of het nu een correct ambtelijk bevel is of niet. Als het ambtelijk bevel onbevoegd gegeven is, dan blijkt dat pas achteraf.

Kortom, ook al mag de politie de vrijheid van nieuwsgaring niet belemmeren, in de praktijk gebeurt het wel degelijk. In de praktijk wordt er vaak ter plekke discussie gevoerd en kun je als journalist gewoon uitleggen dat je op de openbare weg wel foto’s kunt maken en dat je zorgvuldig met de belangen van de gefotografeerde zult omgaan. Dit soort incidenten kun je melden bij de NVJ op het meldpunt Politie & Justitie: http://www.nvj.nl/meldpunt.


Petra Oudhoff, jurist NVJ
Reageren of vragen? juridisch@nvj.nl