‘Vastzetten fotograaf is overreactie’

donderdag 25 augustus 2011

Het vastzetten van freelance fotograaf Emiel Elgersma omdat hij foto’s maakte op het plein voor Utrecht Centraal Station, is een typisch voorbeeld van een overreactie van de politie. Aldus NVJ-secretaris Thomas Bruning over het incident afgelopen donderdag. De fotograaf weigerde aanvankelijk zijn identiteitsbewijs te tonen aan de spoorwegpolitie. Volgens de spoorwegpolitie is het niet toegestaan om daar te fotograferen. Elgersma wil de zaak laten voorkomen bij de rechter. De NVJ advocaten/juristen steunen hem in deze kwestie.

Freelance fotograaf Emiel Elgersma wordt donderdagmiddag aangesproken door twee agenten, als hij op dat moment een straatmuzikant onder aan de roltrap bij het Jaarbeursplein in Utrecht fotografeert. Volgens de politie mag hij niet zomaar foto’s van mensen publiceren. Als Elgersma zegt dat dat feit niet klopt en dat hij op de openbare weg staat, wordt hem naar zijn identiteitsbewijs gevraagd. Elgersma weigert in eerste instantie. Vervolgens wordt hij twee uur vastgezet.

Het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD) verklaart dat een station een zogenoemd veiligheidsrisicogebied is. ‘Als mensen foto’s maken zonder daarvoor een verklaring te hebben en opvliegerig reageren is het vorderen van een identiteitsbewijs gerechtvaardigd.’

‘Het argument van veiligheidsrisicogebied is pas later aangehaald’, zegt Elgersma. ‘Bovendien stond ik niemand in de weg en bleef ik redelijk rustig, zoals ook wel blijkt uit audio-opnamen.’ Inmiddels heeft hij contact gehad met de juridische afdeling van de NVJ.

Algemeen secretaris Thomas Bruning vindt de reactie vanuit de politie een typisch voorbeeld van een overreactie. ‘Het is normaal en gangbaar dat je op de openbare weg foto’s neemt. Daar hoef je geen uitleg voor te geven’, zegt Thomas Bruning bij NU.nl.