In deze fase is alertheid en preventie belangrijk voor journalisten. Het is daarom goed een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen. Lees wat je kunt doen. Door veiligheidsexpert Peter ter Velde.
- Persoonlijke hygiene
- Mondkapjes
- Interviews
- Draaien op kwetsbare plekken
- Monitoring en self-isolatie
- Symptomen
- Reizen
- Contact
Persoonlijke hygiene
- Was je handen een keer per uur grondig of vaker als er contact is geweest met deurklinken, railings, of anderszins. Ook die kunnen – tot zekere enkele uren na aanraking – een plek van transmissie zijn. Als dat - op locatie bijvoorbeeld - niet kan, dan ontsmetten met alcoholische handzeep.
- Voor – en na – het plassen handen wassen. Om jezelf niet via de slijmvliezen te besmetten, en anderen niet via je uitscheiding.
- Gebruik, waar mogelijk, je ellebogen om deuren te openen.
- Vermijd alle contact met gezicht, ogen in het bijzonder. Als je jeuk hebt, was dan eerst je handen, of veeg met bv. de onderkant van je mouw over je hoofd
- Nies en hoest standaard aan de binnenkant van je elleboog.
- Gebruik alcoholische doekjes om je telefoon met enige regelmaat te ontsmetten.
- Zorg voor gel, doekjes, latex handschoentjes, mondkapjes etc. als je op pad bent.
Handen wassen
- Maak je handen goed nat
- Neem wat vloeibare zeep uit een pompje.
- Wrijf de handen lang genoeg over elkaar, zorg dat de boven- en onderkant goed bedekt zijn met zeep
- Wrijf hierbij goed alle vingertoppen in
- Wrijf ook tussen de vingers.
- Neem ook de polsen mee
- Spoel de zeep zorgvuldig af met stromend water.
- Droog je handen goed af, vergeet hierbij niet de huid tussen de vingers.
- Wrijf niet in je ogen met je handen, zit niet aan je neus en doe geen vingers of nagels in je mond
- Zorg voor voldoende slaap. Reinig je telefoon, muis en toetsenbord regelmatig met alcoholdoekjes
- Als je niest of hoest, doe dit in de kom van je ellenboog. Gebruik eenmalig een papieren zakdoek en gooi deze in de prullenbak.
- Houd 1 tot anderhalve meter afstand van mensen.
Mondkapjes
Gebruik mondmaskers:
Interviews
Zorg voor voldoende afstand. Een armlengte met wat extra ruimte is in principe voldoende (1.5 meter).
Voor interviews met microfoons: speld jezelf een microfoon op en laat de geïnterviewde ook een microfoon opspelden. Op deze manier vermijd je fysiek contact.
Mocht je om welke reden dan ook toch gebruik maken van een handmicrofoon, doe dat dan zonder plopkap en maak de microfoon telkens schoon met een desinfecterend doekje
Maak apparatuur na interviews schoon: microfoons, camera’s, etc. met een desinfecterend doekje.
Draaien op kwetsbare plekken
Als je bijvoorbeeld in een ziekenhuis hebt geweest, let dan op dat je het hygiëne protocol goed volgt. Was na afloop meteen je handen bijvoorbeeld. Belangrijk is ook om afstand te houden tot anderen. Maar specifiekere maatregelen dan dat zijn niet nodig. Je hoeft dan dus ook niet een paar dagen thuis te blijven.
Wat als ik op een andere plek kom en mensen hebben gezien dat ik in een ziekenhuis ben geweest of op een plek waar Corona heerst. Wat zeg ik dan?
Zeg eerlijk dat dat klopt, maar dat je het hygiëne protocol gevolgd hebt dat gebaseerd is op het RIVM. En als mensen dan toch niet met je willen praten, dan is dat maar zo.
En als ik thuis kom?
Was dan allereerst weer heel goed je handen. En pak je rust, want dat is ook een heel belangrijke preventieve maatregel.
Monitoring en zelf-isolatie
Symptoomvrije personen moeten zichzelf – nadat zij op kwetsbare plekken zijn geweest - monitoren. Dat betekent twee keer per dag de temperatuur opnemen.
Het zou kunnen dat je tot zelf-isolatie verplicht wordt door de autoriteiten van het land waar je woont. Dit houdt in:
- Thuisblijven
- Afscheiden van anderen in huis
- Vermijden van het delen van huishoudelijke artikelen
- Vermijden van bezoek aan huis
- Vrienden, familieleden of bezorgdiensten vragen om boodschappen te doen
- Afval zoals tissues in een afgesloten extra afvalzak doen
Symptomen
Symptoomvrije personen moeten zichzelf na de reis twee weken lang monitoren. Dat betekent twee keer per dag de temperatuur opnemen. Schakel de huisarts in bij luchtwegklachten en koorts. Symptomen ontwikkelen zich meestal binnen 2 tot 7 dagen (meestal 5 dagen, maar tot 14 dagen) na infectie en omvatten koorts, hoesten, kortademigheid en ademhalingsproblemen. Bel in dat geval de huisarts; ga er niet heen.
Reizen
Bijna elk land heeft nieuw beleid wat betreft in/ uitreizen, dus informeer je over de meest actuele situatie op de plaats van bestemming. En wees voorbereid op dat ook tijdens je verblijf het beleid kan wijzigen en jouw bewegingsvrijheid kan worden ingeperkt.
Wees je bewust dat juist doordat je als journalist meer bepaalde besmettingssituaties opzoekt, je (ongemerkt) zelf drager van het virus kan worden. Houd dus extra rekening hiermee bij contact met kwetsbare groepen (ouderen, chronisch zieken)
Ga hier naar het overzicht van aangescherpte reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Op de website van de Europese federatie journalisten (EFJ) is een lijst te vinden met contactgegevens van bonden in alle Europese landen
Contact
De NVJ wil haar leden hierbij zo goed mogelijk ondersteunen, dus aarzel niet om ons te bellen, overdag op 020-3039700 en in noodgevallen ’s avonds en in het weekend op 06-51529562