Op deze pagina vind je een overzicht van de veelgestelde vragen en antwoorden over de corona crisis die relevant zijn voor werknemers en freelancers in de journalistiek.
Ga naar veelgestelde vragen voor freelancers
Ga naar veelgestelde vragen voor werknemers
Veelgestelde vragen voor freelancers
- Kan mijn opdrachtgever mijn opdracht intrekken vanwege het Coronavirus?
- Op welke regelingen kan ik als freelance journalist of fotograaf een beroep doen?
- Welke eisen gelden er voor de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers ?
- Vanaf wanneer geldt de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers ?
- Hoe kan ik aanspraak maken op de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers ?
- Naast mijn onderneming heb ik ook een baan in loondienst. Mijn omzet als zzp’er is helemaal weggevallen. Kan ik toch gebruik maken van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers?
- Ik heb eerder dit jaar nog werkzaamheden verricht waarover ik tijdens de periode van bijstand betaling ontvang. Tellen die inkomsten mee voor de TOZO?
- Ik heb een Tozo-uitkering gekregen. Moet ik die straks weer terug betalen?
- Ik sta in Nederland ingeschreven maar mijn bedrijf is elders binnen de EU gevestigd. Kom ik toch in aanmerking voor een Tozo-regeling?
- TOGS-uitkering voor fotografen met een studio aan huis?
- Mijn TOGS-aanvraag wordt geweigerd omdat ik niet over de juiste SBI-code beschik. De door de Kvk geregistreerde SBI–code past helemaal niet bij mijn bedrijf. Wat kan ik hieraan doen?
- Ik ben ziek geworden en kan al enige tijd niet werken. Onduidelijk is of dit door het coronavirus komt of niet. Kan ik toch een beroep doen op mijn arbeidsongeschiktheidsverzekering?
- Ik heb begrepen dat ik uitstel van betaling van Belasting kan aanvragen. Gelet op het wegvallen van mijn opdrachten komt dit goed uit. Hoe regel ik dat?
- Ik ga door alle annulering dit jaar mijn urennorm van 1225 niet halen. Hoe gaat de belastingdienst hiermee om?
- Mijn opdrachtgever komt onze afspraken niet meer na. Kan ik mijn schade op hem verhalen?
- Ik ben geen zelfstandig ondernemer voor de belastingen en wordt netto betaald door mijn opdrachtgevers. Zijn er ook financiële regelingen voor mij?
- Wat ik me afvraag is wat er zou gebeuren als ik tijdelijk uitzendwerk zou gaan zoeken buiten mijn vakgebied, word ik dan gekort op de aanvullende regeling?
- Zelf ben ik ZZP’er en mijn inkomen is nu weggevallen, maar mijn echtgenote heeft een eigen inkomen. Is dit van invloed op mijn recht op steun?
- Is er binnen de NVJ een sociaal fonds waar ik een beroep op kan doen als gevolg van de financiële problemen tijdens de coronacrisis?
- Wat zijn de extra maatregelen die het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten heeft getroffen om freelancers te ondersteunen?
- Hoe kan het Matchingfonds freelancers ondersteunen?
Veelgestelde vragen voor werknemers
- Mijn werkgever heeft nu weinig werk en ik heb toevallig in de afgelopen periode veel overuren gemaakt. Kan mijn werkgever mij verplichten in deze periode mijn overuren op te maken?
- Mijn werkgever kondigt nu al aan dat geplande vakanties in de komende weken niet mogen worden ingetrokken en dat de vakantiedagen worden afgeboekt. Ik had een reis in mei gepland, die nu natuurlijk niet doorgaat. De werkgever heeft mijn vakantieaanvraag nog niet officieel geaccordeerd. Wat nu?
- Mijn werkgever wil dat wij (gezien de slechte financiële situatie van het bedrijf) dit jaar afzien van de vakantietoeslag die normaliter in mei wordt uitbetaald. Moet ik daarmee akkoord gaan?
- Mijn werkgever heeft besloten drie dagen aan te wijzen als verplichte vrije dagen en zegt dat de OR daarmee heeft ingestemd. Ik wil die dagen helemaal niet vrij zijn. Moet ik hier nu toch mee akkoord gaan?
- Sommige van mijn werkzaamheden komen te vervallen. Kan mijn werkgever onderuren registreren, of erger nog mij deels ontslaan?
- Ik kom altijd met de trein naar mijn werk, maar mijn werkgever wil dat ik nu met de auto kom. Kan ik nu een reiskostenvergoeding voor de auto vragen?
- Mijn werkgever vraagt mij een vaststellingsovereenkomst te ondertekenen waarin ik akkoord ga met een ontslag wegens wederzijds goedvinden. De achtergrond is dat het werk behoorlijk is teruggelopen al staat dat niet met zoveel woorden in de vaststellingsovereenkomst. Tegelijkertijd doet mijn werkgever een beroep op de NOW. Mag dat?
- Mijn werkgever gaat gebruik maken van de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW), wat gebeurt er dan met mijn inkomen en moet ik dan deels de WW in?
- Mijn werkgever wil dat iedereen zo veel als mogelijk op de redactie komt werken, verkouden of niet? Ik voel me daar niet prettig bij, moet ik naar het werk komen?
- Mijn werkgever wil bij alle werknemers die op het werk komen een temperatuurtest afnemen. ik vind dat nogal een schending van mijn lichamelijke integriteit. Moet ik meewerken?
- Ik zit in de OR van mijn bedrijf en mijn werkgever heeft, omdat het nu zo slecht gaat een adviesaanvraag voor een reorganisatie bij ons neergelegd. Ik weet toevallig dat het bedrijf ook een beroep doet op de NOW regeling. Kan dat naast elkaar?
Veelgestelde vragen en antwoorden voor werknemers
Mijn werkgever heeft nu weinig werk en ik heb toevallig in de afgelopen periode veel overuren gemaakt. Kan mijn werkgever mij verplichten in deze periode mijn overuren op te maken?
Als je thuis aan het werk bent dan mogen er in ieder geval geen overuren worden afgeboekt. Als je niet (thuis) kunt werken kan een werkgever je vragen overuren af te boeken. Je hoeft hier echter niet mee akkoord te gaan. De normale regels van de wet en cao gelden ook nu.
Als je niet thuis kunt werken in je eigen functie zijn er wellicht wel andere passende werkzaamheden die je kunnen worden opgedragen of die je zelf kunt aanbieden, waarmee een zinvolle invulling van je uren plaats kan vinden. Ook een werknemer dient zich als 'goed' werknemer te gedragen. In deze roerige tijden kan waarschijnlijk extra flexibiliteit worden verlangd.
Terug naar boven
Mijn werkgever kondigt nu al aan dat geplande vakanties in de komende weken niet mogen worden ingetrokken en dat de vakantiedagen worden afgeboekt. Ik had een reis in mei gepland, die nu natuurlijk niet doorgaat. De werkgever heeft mijn vakantieaanvraag nog niet officieel geaccordeerd. Wat nu?
Ook hiervoor geldt dat de normale wettelijke regels blijven gelden. Dat wil zeggen dat niet zomaar vakantiedagen kunnen worden afgeboekt als de aanvraag nog niet formeel is goedgekeurd. Een vakantie moet worden vastgesteld overeenkomstig de wensen van de werknemer, tenzij dringende redenen zich daartegen verzetten. Die dringende redenen kunnen zich wel gaan voordoen als iedereen na afloop van de crisis tegelijk vakantie wil opnemen. In dat geval kan een werkgever een verzochte vakantie weigeren wegens dringende redenen als door massale aanvragen de bezetting te laag wordt.
Als de werkgever de vakantieaanvraag wel al formeel heeft geaccordeerd, dan zou het wel eens anders kunnen liggen. Juristen zijn het over deze situatie niet eens. Sommigen vinden: afspraak is afspraak, dus na aanvraag en akkoord staan de vakantiedagen vast en kunnen worden afgeboekt, of je nu wel of niet op reis kunt en anderen vinden dat de huidige situatie (een vorm van overmacht) er toe moet leiden dat de vakantieaanvraag kan worden ingetrokken en de vakantiedagen blijven staan. Hoe de rechter er over denkt, zal in de loop van dit jaar wel duidelijk worden.
Terug naar boven
Mijn werkgever wil dat wij (gezien de slechte financiële situatie van het bedrijf) dit jaar afzien van de vakantietoeslag die normaliter in mei wordt uitbetaald. Moet ik daarmee akkoord gaan?
Nee vakantietoeslag is (net als een minimale hoeveelheid vakantiedagen) een wettelijk recht en kan niet zomaar worden ingehouden. Natuurlijk kan een werkgever aan de werknemers verzoeken of zij vrijwillig willen afzien van hun vakantietoeslag of een deel daarvan. Nu werkgevers bij omzetverlies kunnen worden gecompenseerd (NOW-regeling) tot 90% van de loonkosten, ligt het niet zo voor de hand om werknemers ook nog om een offer te vragen. De loonkostensubsidie omvat namelijk niet alleen de kale loonsom, maar ook de vakantietoeslag.
Terug naar boven
Mijn werkgever heeft besloten drie dagen aan te wijzen als verplichte vrije dagen en zegt dat de OR daarmee heeft ingestemd. Ik wil die dagen helemaal niet vrij zijn. Moet ik hier nu toch mee akkoord gaan?
Dat hangt in eerste instantie af van cao of individueel contract. Als daarin de mogelijkheid van aanwijzing van verplichte vrije dagen is opgenomen, dan kan de werkgever dit doen. Als daarover niets in de cao of het individuele contract is opgenomen, dan kan een werknemer de aanwijzing van verplichte vrije dagen weigeren. Het feit dat de OR heeft ingestemd, maakt dat niet anders. Afspraken tussen werkgever en OR binden de individuele werknemers niet. Dat is anders als de afspraken gemaakt zijn met een vakbond in het kader van cao-afspraken. Kortom, je hoeft hiermee dus niet akkoord te gaan. Overigens màg dat natuurlijk wel, als je overtuigd bent van de financiële nood van je bedrijf en op deze manier een steentje zou willen bijdragen.
Terug naar boven
Sommige van mijn werkzaamheden komen te vervallen. Kan mijn werkgever onderuren registreren, of erger nog mij deels ontslaan?
Er zijn andere middelen voor het opvangen van minder werk. Zo kan je werkgever je tijdelijk ander werk laten doen of een beroep doen op de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW). De werkgever kan toepassing van deze noodmaatregel met terugwerkende kracht tot 1 maart 2020 bij het UWV aanvragen en krijgt dan afhankelijk van de mate van omzetverlies loonkostensubsidie. Deze maatregel stelt werkgevers in staat werknemers in dienst te houden. Het kabinet is voornemens de NOW-regeling na 1 juni 2020 met nog eens drie maanden te verlengen. Een belangrijk verschil is wel de ‘ontslagboete’. In de NOW-regeling zoals die tot 1 juni geldt, wordt een ontslag wegens bedrijfseconomische redenen (terwijl aanspraak gemaakt wordt op de NOW-regeling) beboet. Na 1 juni vervalt deze boete als de werkgever ondanks dat hij gebruik maakt van de NOW-regeling toch een ontslag aanvraagt. Als een bedrijf meer dan 20 werknemers wil ontslaan dan moet wel worden overlegd met de bonden.
Terug naar boven
Ik kom altijd met de trein naar mijn werk, maar mijn werkgever wil dat ik nu met de auto kom. Kan ik nu een reiskostenvergoeding voor de auto vragen?
Dit hangt af van de afspraken in jouw cao, arbeidsovereenkomst of de bedrijfsregeling. Als daarin niks geregeld is, dan is het nu wel redelijk om in ieder geval de bij jou bedrijf geldende reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer met de auto te krijgen. Overleg in ieder geval met je werkgever.
Terug naar boven
Mijn werkgever vraagt mij een vaststellingsovereenkomst te ondertekenen waarin ik akkoord ga met een ontslag wegens wederzijds goedvinden. De achtergrond is dat het werk behoorlijk is teruggelopen al staat dat niet met zoveel woorden in de vaststellingsovereenkomst. Tegelijkertijd doet mijn werkgever een beroep op de NOW. Mag dat?
De NOW-regeling verplicht (althans tot 1 juni 2020) alleen om geen ontslagaanvragen wegens bedrijfseconomische redenen in te dienen. Ontslagen om andere redenen of het niet verlengen van een tijdelijk contract bijvoorbeeld kunnen wel, althans in dat geval geldt geen boete-opslag. In de verlengde NOW zoals die volgens de kabinetsplannen na 1 juni 2020 gaat gelden vervalt de ontslagboete en mag de werkgever ook als hij gebruik maakt van de NOW-regeling ontslag wegens bedrijfseconomische redenen aanvragen.
Terug naar boven
Mijn werkgever gaat gebruik maken van de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW), wat gebeurt er dan met mijn inkomen en moet ik dan deels de WW in?
Nee, de regeling houdt in dat de werkgever wordt gesubsidieerd en dat de werknemer 100% loon krijgt doorbetaald. Er is geen sprake van WW, dus de WW-rechten hoeven niet te worden aangesproken.
Terug naar boven
Mijn werkgever wil dat iedereen zo veel als mogelijk op de redactie komt werken, verkouden of niet? Ik voel me daar niet prettig bij, moet ik naar het werk komen?
Een werkgever moet ook nu zorgen voor gezonde werkomstandigheden. Dat betekent dat er in ieder geval voldoende veiligheidsmaatregelen genomen moeten worden. Als je denkt dat je aanwezigheid op het werk je gezondheid schaadt, neemt dan contact op met de bedrijfsarts.
Terug naar boven
Mijn werkgever wil bij alle werknemers die op het werk komen een temperatuurtest afnemen. ik vind dat nogal een schending van mijn lichamelijke integriteit. Moet ik meewerken?
Normaliter zijn dit soort tests in strijd met de privacyregels en mag een werkgever geen medewerking afdwingen. Dit zijn echter bijzondere tijden, waarin medewerking op vrijwillige basis verstandig kan zijn.
Terug naar boven
Ik zit in de OR van mijn bedrijf en mijn werkgever heeft, omdat het nu zo slecht gaat een adviesaanvraag voor een reorganisatie bij ons neergelegd. Ik weet toevallig dat het bedrijf ook een beroep doet op de NOW regeling. Kan dat naast elkaar?
Tot voor kort was het niet de bedoeling dat een bedrijf een beroep deed op de steunmaatregelen en tegelijkertijd een reorganisatie doorvoerde. Een van de verplichtingen van de NOW regeling was dat het bedrijf geen ontslag aanvraag indiende op grond van bedrijfseconomische redenen. Deed de werkgever dat toch dan gold een boete-opslag. In de kabinetsplannen voor de verlengde NOW na 1 juni 2020 is die ontslagboete vervallen, met andere woorden: een bedrijf kan een beroep doen op de NOW en tegelijkertijd bedrijfseconomisch ontslag aanvragen.
Terug naar boven
Veelgestelde vragen en antwoorden voor freelancers
Kan mijn opdrachtgever mijn opdracht intrekken vanwege het Coronavirus?
Dat hangt af van wat er overeengekomen is. Opdrachtgevers moeten gemaakte afspraken in principe honoreren. Echter, op grond van de wet kan en mag een opdrachtgever een overeenkomst van opdracht op ieder moment -en om wat voor reden dan ook- opzeggen. Dit is slechts anders als in de overeenkomst expliciet is opgenomen dat een tussentijdse opzegging uitgesloten is.
Terug naar boven
Op welke regelingen kan ik als freelance journalist of fotograaf een beroep doen?
Terug naar boven
Welke eisen gelden er voor de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers (Tozo)
Terug naar boven
Vanaf wanneer geldt de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo)?
Terug naar boven
Hoe kan ik aanspraak maken op de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo)?
Terug naar boven
Naast mijn onderneming heb ik ook een baan in loondienst. Mijn omzet als zzp’er is helemaal weggevallen. Kan ik toch gebruik maken van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo)?
Terug naar boven
Ik heb eerder dit jaar nog werkzaamheden verricht waarover ik tijdens de periode van bijstand betaling ontvang. Tellen die inkomsten mee voor de TOZO?
Terug naar boven
Ik heb een Tozo-uitkering gekregen. Moet ik die straks weer terug betalen?
Terug naar boven
Ik sta in Nederland ingeschreven maar mijn bedrijf is elders binnen de EU gevestigd. Kom ik toch in aanmerking voor een Tozo-regeling?
Terug naar boven
TOGS-uitkering voor fotografen met een studio aan huis?
In eerste instantie konden alleen bedrijven die direct getroffen werden door de kabinetsmaatregelen aanspraak maken op deze compensatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ondernemingen die door de overheidsmaatregelen gedwongen waren hun deuren te sluiten. Inmiddels zijn ook de fotografen (SBI-code 74.20.1) tot deze regeling toegelaten. Belangrijke voorwaarde om in aanmerking te komen voor een TOGS-uitkering was de eis dat de onderneming fysiek gevestigd moest zijn op een ander adres dan het privé-adres van de ondernemer. Fotografen met een studio aan huis konden vielen daarmee buiten de boot.
Sinds kort kunnen vanuit huis werkende fotografen onder bepaalde voorwaarden toch een beroep doen op de TOGS-regeling. Voorwaarde is wel dat de studio aan huis afgescheiden is van de privéwoning en een eigen opgang heeft. Bij de aanvraag moeten hiervoor bewijsstukken worden aangeleverd. Dit kan in de vorm van een duidelijke foto van de eigen opgang, de belastingaangifte van het jaar 2019 waaruit blijkt dat de kosten en vaste lasten van de werkruimte fiscaal aftrekbaar zijn en/of een zakelijke huur- of koopovereenkomst. De volledige lijst met voorwaarden is hier te vinden: https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/togs/voorwaarden
Mijn TOGS-aanvraag wordt geweigerd omdat ik niet over de juiste SBI-code beschik. De door de Kvk geregistreerde SBI–code past helemaal niet bij mijn bedrijf. Wat kan ik hieraan doen?
Ik ben ziek geworden en kan al enige tijd niet werken. Onduidelijk is of dit door het coronavirus komt of niet. Kan ik toch een beroep doen op mijn arbeidsongeschiktheidsverzekering?
Terug naar boven
Ik heb begrepen dat ik uitstel van betaling van Belasting kan aanvragen. Gelet op het wegvallen van mijn opdrachten komt dit goed uit. Hoe regel ik dat?
Terug naar boven
Ik ga door alle annulering dit jaar mijn urennorm van 1225 niet halen. Hoe gaat de belastingdienst hiermee om?
Terug naar boven
Mijn opdrachtgever komt onze afspraken niet meer na. Kan ik mijn schade op hem verhalen?
Ik ben geen zelfstandig ondernemer voor de belastingen en wordt netto betaald door mijn opdrachtgevers. Zijn er ook financiële regelingen voor mij?
Wat ik me afvraag is wat er zou gebeuren als ik tijdelijk uitzendwerk zou gaan zoeken buiten mijn vakgebied, word ik dan gekort op de aanvullende regeling?
De regeling waar u op doelt (Tozo) is in het leven geroepen om ZZP’ers te ondersteunen wiens inkomen als gevolg van het Corona-virus is weggevallen. De regeling is een aanvulling op het inkomen tot aan het sociaal minimum (bijstandsniveau). Indien uw inkomen door extra (ander) werk niet onder het sociaal minimum komt, dan wordt geen aanvulling verstrekt. Het antwoord hangt dan ook af van de hoogte van het inkomen dat u gaat verdienen met uw (uitzend)werkzaamheden.
Terug naar boven
Zelf ben ik ZZP’er en mijn inkomen is nu weggevallen, maar mijn echtgenote heeft een eigen inkomen. Is dit van invloed op mijn recht op steun?
Ja. In tegenstelling tot Tozo 1 geldt voor Tozo 2 (die per 1 juni jl. is ingegaan) wèl een partnertoets. Het inkomen van de partner telt nu dus wel mee voor het bepalen van de hoogte van de uitkering. Bij je aanvraag dien je de (geschatte) hoogte van de inkomens van jezelf en je partner door te geven. Indien je reeds Tozo ontving, dien je aan te geven of de situatie sinds de vorige aanvraag veranderd is.
Terug naar boven
Is er binnen de NVJ een sociaal fonds waar ik een beroep op kan doen als gevolg van de financiële problemen tijdens de coronacrisis?
Ja, freelance journalisten en fotojournalisten die tijdens de coronacrisis in financiële problemen zijn geraakt als gevolg van verlies van opdrachten en doorlopende vaste lasten kunnen een beroep op een speciale regeling, die is opengesteld binnen het sociaal fonds NVJ. In onze beroepsgroep kan het voorkomen dat iemand plotseling een (tijdelijk) financieel probleem niet kan oplossen. In zo’n geval is het mogelijk de hulp in te roepen van het sociaal fonds van de NVJ. Een kleine afvaardiging uit het NVJ-bestuur beoordeelt de aanvragen op een aantal criteria, waarbij rekening wordt gehouden met de individuele situatie van de aanvrager. Er kan eenmalig financiële steun worden geboden, meestal in de vorm van een gift of een renteloze lening. Volgens de statuten staat een aanvraag voor ondersteuning bij financiële calamiteiten open voor alle leden, die tenminste een jaar lid zijn van de NVJ. Vanwege de coronacrisis reserveert auteursrechtenorganisatie LIRA daarnaast een bedrag om de aanvragen bij het sociaal fonds aan te vullen, op voorwaarde dat dit fonds tijdelijk voor niet-leden wordt opengesteld. Aanvragen kunnen worden gestuurd aan het bestuur van de NVJ, ter attentie van de algemeen secretaris, Thomas Bruning, tbruning@nvj.nl. Alle aanvragen worden strikt vertrouwelijk behandeld.Terug naar boven
Wat zijn de extra maatregelen die het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten heeft getroffen om freelancers te ondersteunen?
De deadlines voor het aanvragen van projectsubsidies en beurzen zijn geschrapt, waardoor indienen doorlopend mogelijk is en subsidieverzoeken sneller worden beoordeeld. Subsidies van maximaal € 5.000,- (incl. € 1.000,- voor onkosten) voor urgente journalistieke projecten zijn doorlopend en met een versimpeld formulier aan te vragen. Subsidies van meer dan € 5.000,- voor tijdrovende en diepgravende journalistieke projecten kunnen doorlopend worden aangevraagd. Beurzen voor expertisebevordering (onkosten en tegemoetkoming in inkomstenderving) worden breder beschikbaar gesteld voor online scholingsactiviteiten. Over het jaar 2019 vindt geen royalty-afdracht plaats voor journalisten die steun van het fonds hebben gekregen bij een boekpublicatie. Houd de website https://fondsbjp.nl/ en social media van het fonds in de gaten voor updates.
Terug naar boven
Hoe kan het Matchingfonds freelancers ondersteunen?
Om de gevolgen van de coronacrisis enigszins te compenseren is er in overleg met de NVJ vanuit LIRA een bedrag van 160.000 euro beschikbaar gesteld voor tekst-gerichte projecten van freelance journalisten. Freelance journalisten kunnen bij het Matchingfonds De Coöperatie vanaf augustus een idee indienen voor een journalistiek project of beurs. Elke aanvraag kan worden gehonoreerd met maximaal 2.500 euro. Een aanvraag wordt normaal gesproken binnen twee weken beoordeeld. Kijk hier voor de voorwaarden.
De NVJ zet zich in om het Matchingfonds ook open te stellen voor fotojournalisten via een aanvraag bij Pictoright.
Terug naar boven