Rapport: Nederland voorop in veiligheid journalisten

donderdag 14 april 2022

De Media Freedom Rapid Response (MFRR) heeft haar rapport over de veiligheid van journalisten in Nederland gepresenteerd. Na interviews met meer dan twintig lokale belanghebbenden concludeert de MFRR dat Nederland in veel opzichten een best practice voorbeeld is, dankzij het baanbrekende PersVeilig. Desalniettemin nemen agressie en aanvallen toe en zijn er manieren om de bescherming van journalisten te verbeteren.

Foto: Bart Maat / ANP. Thomas Bruning (Nederlandse Vereniging van Journalisten), misdaadjournalist Paul Vugts (Het Parool) en directeur Peije de Meij van de staf van de Korpsleiding Nationale Politie in Den Haag in gesprek naar aanleiding van het onderzoeksrapport over de veiligheid van de Nederlandse pers.

Journalisten in Nederland krijgen vaker te maken met intimidatie en bedreigingen, zowel offline als online. Dat blijkt uit het gisteren gepresenteerde rapport Towards a safer haven dat tot stand kwam onder leiding van Free Press Unlimited.

PersVeilig

Volgens het rapport is Nederland over het algemeen een veilige haven voor journalisten en mediawerkers. PersVeilig speelt een sleutelrol bij het waarborgen en bevorderen van de veiligheid van journalisten en is een opmerkelijk voorbeeld van constructieve samenwerking en dialoog tussen de journalistieke gemeenschap en de staatsautoriteiten. Zowel symbolisch als praktisch maakt PersVeilig duidelijk dat aanvallen en intimidatie van melders niet worden getolereerd en collectief worden aangepakt.

De politie erkent in een reactie op het rapport dat veiligheid van journalisten meer prioriteit moet krijgen. Algemeen secretaris Thomas Bruning wees tijdens de presentatie expliciet op de moeilijke positie voor freelancers, die vaak meer risico nemen dan goed is omdat ze onder grotere tijdsdruk werken.

Aanbevelingen

In het licht van de bevindingen en om ervoor te zorgen dat Nederland zijn leiderspositie behoudt als het gaat om de veiligheid van journalisten, heeft de MFRR in het rapport meer dan twintig specifieke aanbevelingen gedaan aan de autoriteiten van Nederland, de rechtshandhaving, de journalistieke gemeenschap, PersVeilig en sociale media platformen.

Klik hier om het volledige rapport en de aanbevelingen te lezen.