Coronamaatregelen verlengd, update voor zelfstandige (foto)journalisten

woensdag 15 december 2021

De huidige coronamaatregelen zijn verlengd tot 14 januari 2022. De NVJ wil bij het kabinet pleiten voor betere compensatieregelingen en vraagt getroffen journalistieke ondernemers zich te melden.

Foto Bart Maat/ANP

Zoals verwacht is de zogeheten avondlockdown die nu geldt verlengd met vier weken, tot ten minste 14 januari 2022. Hoewel demissionair premier Mark Rutte in de persconferentie van dinsdag 14 december voor het eerst de zelfstandigen noemde in het rijtje van getroffen ondernemers, stelt het kabinet daar nog steeds geen extra financiële regelingen tegenover.

Met name (foto)journalisten die werkzaam zijn in de cultuur-, sport- en evenementenbranche hebben te maken met inkomstenverlies. Ben jij als zelfstandige (foto)journalist getroffen door de coronamaatregelen? De NVJ hoort graag je ervaringen. Neem daarvoor contact op met Milen van Boldrik, secretaris Zelfstandigen (a.i.) door een e-mail te sturen naar mvanboldrik@nvj.nl.

Of vul de enquête Onderzoek Inkomstenverlies Culturele en Creatieve Sector in. Dat kan nog tot 20 december. Deze enquête is een initiatief van de Creatieve Coalitie, waarbij de NVJ is aangesloten.

De ervaringen van zelfstandige journalisten en de uitkomsten van de enquête zullen worden gebruikt om in Den Haag te pleiten voor betere regelingen dan de compensatiemogelijkheden die nu voorhanden zijn voor zelfstandigen.

Wat is er nu geregeld?

  • Het kabinet heeft de huidige coronasteunpakketten verlengd, deze zijn te vinden op de website van de overheid. Zelfstandigen komen in aanmerking voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). De NVJ zette de voorwaarden al op een rijtje.
  • Zelfstandigen kunnen aanspraak maken op versoepelde bijstand (Bbz) zónder vermogenstoets. Bbz staat voor Besluit bijstandverlening zelfstandigen en is een aanvullende uitkering voor levensonderhoud. Tot 1 april 2022 zijn de voorwaarden voor een Bbz-uitkering tijdelijk soepeler en wordt niet naar vermogen gekeken. De uitkering hoef je niet terug te betalen. Via www.krijgikbbz.nl kan je kijken of je in aanmerking komt.

Heb je vragen over bovenstaande regelingen? Stel je vraag aan onze juristen via juridisch@nvj.nl. Zij proberen binnen 24 uur je vraag te beantwoorden.

Specifieke regelingen voor journalisten

  • Schrijvende journalisten kunnen tot 20 december een werkbeurs aanvragen van maximaal 2.500 euro. Dit kan ook als je al eens eerder een werkbeurs hebt aangevraagd. Alle voorwaarden vind je op de website van De Coöperatie.
  • Op korte termijn komt een nieuwe steunfondsregeling beschikbaar voor fotojournalisten die omzetverlies kunnen aantonen. Auteursrechtenorganisatie Pictoright werkt hieraan. Zodra de precieze voorwaarden bekend zijn, zal de NVJ je hierover informeren.
  • Via Lira komen nieuwe steunfondsregelingen beschikbaar in de vorm van werkbeurzen voor schrijvende journalisten, met extra hulp voor starters. Ook hier geldt: de NVJ informeert je erover wanneer meer bekend is.