NVJ steunt initiatief Omtzigt in zaak Füsün Erdogan

woensdag 6 november 2013

De NVJ roept de leden van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken op om het initiatief van commissielid Pieter Omtzigt (CDA) te ondersteunen die de minister van Buitenlandse Zaken vraagt om een uiterste inspanning te doen voor de journaliste Füsün Erdogan. De Turks-Nederlandse journalist werd gisterennacht veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. ‘We zijn ervan overtuigd dat hier een journaliste tot levenslange gevangenisstraf wordt veroordeeld, alleen omdat haar mening niet strookt met die van het Turkse regime’, aldus Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wil dat het kabinet opkomt voor de Nederlandse. ‘Heel raar dat we niks doen. De taak van de regering is opkomen voor Nederlandse burgers die ergens in de problemen zitten. Ze heeft zeven jaar in voorarrest gezeten. Nederland heeft zeven jaar de tijd gekregen, dus dat had al lang moeten gebeuren.’ Donderdag 14 november vindt het commissieoverleg Buitenlandse Zaken over Turkije plaats in de Tweede Kamer.

Omtzigt wil van de minister weten hoe de contacten zijn verlopen tussen het Nederlandse consulaat en Füsün Erdogan en op welke wijze het consulaat haar heeft ondersteund. Ook wil hij weten of de Nederlandse regering haar zaak op enig moment ter sprake heeft gebracht in de gesprekken met de Turkse regering de afgelopen jaren; of de regering vindt dat Erdogan een eerlijk proces heeft gehad en of de regering de uitspraak van de Turkse rechtbank respecteert of dat zij verdere opheldering zal vragen.

‘We zijn ervan overtuigd dat hier een journaliste tot levenslange gevangenisstraf wordt veroordeeld, alleen omdat haar mening niet strookt met die van het Turkse regime’ zegt Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ. ‘Behalve Füsün werden gisteren ook vijf andere journalisten tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Daarnaast zitten er bijna 50 journalisten achter de tralies in Turkije.’
De veroordeling van Füsün Erdogan stelt Nederland in de gelegenheid om de Turkse regering aan te spreken op de onderdrukking van de persvrijheid die zijn weerga niet kent – het gaat immers om een journaliste met de Nederlandse nationaliteit.

Meer bij RTL Nieuws