#Stripdebtw: cartoonisten in actie tegen aangekondigde btw-verhoging op nieuws

zaterdag 10 augustus 2024

Onder de prikkelende titel ‘Strip de btw’ starten 33 tekenaars een tekenestafette tegen de aangekondigde btw-verhoging op nieuwsmedia. Vanaf zaterdag 10 augustus tot en met Prinsjesdag op 17 september verschijnt van maandag tot en met zaterdag een nieuwe tekening, illustratie of cartoon over dit onderwerp op stripdebtw.nl, met als doel dit kabinetsplan van tafel te krijgen.

Kwennie Cheng

In mei kondigde het kabinet de btw-verhoging aan op dagbladen, weekbladen en tijdschriften. Daags na de aankondiging riepen NDP Nieuwsmedia, de NVJ en het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren in een brief de fractievoorzitters van de Tweede Kamer op om af te zien van de voorgenomen btw-verhoging van 9 naar 21 procent op (online) kranten en tijdschriften. De btw-verhoging kan ertoe leiden dat dat honderdduizenden Nederlanders hun abonnement vaarwel zeggen, waarschuwt NDP Nieuwsmedia. Een aantal regionale en kleine nieuwstitels loopt het gevaar op termijn te verdwijnen en vooral nieuwsmedia met kleine marges gaan een ongewisse toekomst tegemoet. Dit tast de waakhondfunctie aan van de vrije pers en de pluriformiteit van het nieuwslandschap dreigt erdoor in het geding te komen.

Groot deel politiek tegen de btw-verhoging 

De voltallige oppositie in de Tweede Kamer nam vlak voor het zomerreces een motie aan die oproept om de btw-verhoging op kranten en boeken in te trekken. Dit heldere signaal geeft het kabinet een extra uitdaging. De coalitie komt in de Eerste Kamer nu zetels tekort voor een meerderheid. Dat kan ook gevolgen hebben voor het Belastingplan 2025, dat de Eerste Kamer aan het einde van dit jaar behandelt. Het kabinet zal de btw-verhoging op kranten en boeken vermoedelijk opnemen in dat Belastingplan.

Oproep om cartoons te verspreiden op social media

Met een advertentie in een groot aantal dagbladen roept NDP Nieuwsmedia de nieuwconsument op om de gezamenlijke actie met de tekenaars te steunen en de cartoons te verspreiden op social media #stripdebtw.

NDP Nieuwsmedia-voorzitter Rien van Beemen: ‘Met de aangekondigde btw-verhoging verzwakt het kabinet de positie van de onafhankelijke media in plaats van die te versterken zoals we mogen verwachten in een volwassen democratie. Nederland is het enige land in de Europese Unie waar de media zo zwaar wordt belast. Deze maatregel móet van tafel. Daarom zijn wij ook blij dat zoveel tekenaars, zowel bekend als minder bekend, bereid zijn gebleken om hun visie op dit onderwerp in één blik te vangen.’ 

#Stripdebtw is een initiatief van NDP Nieuwsmedia gesteund door de NVJ, de Stichting Pers en Prent en de Magazine Media Associatie.