NVJ: ‘Demonstranten UvA: blijf van journalisten af’

woensdag 8 mei 2024

Tijdens recente demonstraties van studenten in Amsterdam hebben diverse (foto)journalisten te maken gekregen met intimidatie, bedreigingen en zelfs fysiek geweld. De NVJ vindt dit optreden van de demonstrerende studenten onacceptabel. ‘Van journalisten blijf je af! Zij moeten onbelemmerd verslag kunnen doen van demonstraties. De intimidaties, het geduw en geschreeuw zijn onacceptabel’, zegt NVJ-bestuurslid Sander ’t Sas.

Studenten houden met tenten een pro-Palestijnse demonstratie bij het Roeterseiland. Zij eisen dat de universiteit alle banden met Israël verbreekt. Foto: Evert Elzinga

Persvrijheid is een groot goed dat, in deze tijden van toenemende druk op de journalistiek in binnen- en buitenland, moet worden gekoesterd. Persvrijheid is helaas geen vanzelfsprekendheid. In de Gaza-oorlog zijn inmiddels meer dan honderd journalisten omgekomen en zijn er grote zorgen over de persvrijheid nadat de Israëlische regering Al Jazeera op zwart heeft gezet. Juist daarom is het onaanvaardbaar dat de pers in Nederland door demonstranten wordt geïntimideerd en zelfs wordt gemolesteerd. De NVJ doet een klemmend beroep op het gezonde verstand van de demonstrerende studenten.

Respecteer de vrije pers

‘Onze oproep is duidelijk: respecteer de vrije pers. Laat ons ons werk doen en blijf van ons af. De journalistiek is een essentieel onderdeel van onze rechtsstaat’, aldus ’t Sas. De NVJ houdt met betrekking tot deze kwestie – samen met het platform Persveilig.nl – nauw contact met de journalisten en hun respectievelijke (hoofd)redacties.

Draagvlak verkleind

Door het bewust tegenwerken, kunnen journalisten geen verslag doen. De demonstrerende studenten zouden moeten beseffen dat hierdoor het draagvlak voor hun acties wordt verkleind. Iets dat, naar de mening van de NVJ,  nooit de bedoeling van demonstraties kan zijn.

Melding bij PersVeilig

De Telegraaf zal melding bij PersVeilig doen nadat twee werknemers van de krant werden belaagd door pro-Palestijnse demonstranten bij de Universiteit van Amsterdam. Een verslaggever en cameraman die aan het werk waren voor de krant voelden zich niet veilig en zijn daarop weggegaan.