Arbeidsmarktmonitor: Data zoeken, data delen

maandag 12 februari 2024

Cijfers over de journalistieke arbeidsmarkt zijn hard nodig. Daarom is de NVJ die aan het verzamelen binnen de NVJ Arbeidsmarktmonitor. Een van de speerpunten van dat project is dat we de data die we verzamelen waar mogelijk willen delen. Daar zijn we inmiddels mee begonnen. Want hoe meer inzicht in data, hoe beter voor ons allemaal. In dat kader vraagt onderzoeker Nick Kivits jullie in deze update ook om hulp.

Een grootschalig onderzoek naar de journalistieke arbeidsmarkt heeft een lange aanloop. Maar op een gegeven moment ga je daar wel de vruchten van plukken. En dat gebeurde in januari, toen ik de resultaten van mijn eerste deelonderzoeken met de buitenwereld kon delen.

Waar komen studenten journalistiek terecht?

Voor het onderzoek verzamelden we meer dan 5.000 LinkedIn-profielen van gebruikers die hadden aangegeven dat ze een journalistieke opleiding hebben gevolgd. Ik filterde daar de profielen uit van personen die tussen 2019 en 2023 waren afgestudeerd en anonimiseerde en analyseerde ze. Dat leverde uiteindelijk een steekproef op van zo’n 14% van de afgestudeerden uit die jaren.

Je hebt de resultaten daarvan misschien al wel voorbij zien komen: van de studenten journalistiek die in 2023 afstudeerden, was bijna de helft aan het eind van dat jaar werkzaam in de journalistiek. Tweederde deel werkte in loondienst, de rest als freelancer.  > Lees de belangrijkste conclusies van het LinkedIn-onderzoek op Villamedia 

  • Zelf grasduinen in de (geanonimiseerde) data die ik met mijn LinkedIn-onderzoek verzamelde? Dat kan. Stuur me een mailtje met je verzoek en vertel me daarin waar je de data voor wil gebruiken.

Best veel mbo’ers

De conclusies uit het LinkedIn-onderzoek waren niet de eerste interessante data die ik opduikelde. Misschien herinner je je uit een eerdere update nog dat Nederland in totaal wel zeventien journalistieke mbo-opleidingen telt? De afgelopen weken haalde ik data op die laat zien hoeveel mbo’ers er nou jaarlijks van die opleidingen komen. In 2023 waren dat er 307. Net iets minder dan gemiddeld. > Lees meer over de afgestudeerde mbo’ers op Villamedia 

Is er wel plek voor al die journalisten?

Na publicatie van de resultaten van deze twee onderzoeken, kreeg ik al meerdere keren de vraag: is er eigenlijk wel plek voor al die afgestudeerden? Zijn er banen voor hen? En zo ja, waar? Het antwoord op die vragen hoop ik jullie niet lang schuldig te blijven.

Binnenkort (hopelijk ergens in februari) kom ik met data over de vervangingsvraag in de journalistiek. Deze laten zien hoeveel banen er de komende jaren naar verwachting vrij komen in ons vakgebied. De data voor die publicatie ligt al klaar en de analyse is ook bijna afgerond. Tipje van de sluier: het is minder erg dan we vaak denken!

Waar kun je werken?

Daarnaast ben ik de afgelopen maanden druk bezig geweest met een onderzoek naar journalistieke vacatures. Daarvoor onderzocht ik een database met vacatures die werd samengesteld door Jobdigger. Dat bedrijf speurt geautomatiseerd het hele internet af, en brengt alle vacatures in kaart.

Naast die Jobdigger-data kijk ik voor dit onderzoek ook naar data die we zelf in huis hebben. Op Villamedia worden dagelijks mooie vacatures geplaatst. En ook die data ben ik aan het analyseren. Dit vacature-onderzoek spitst zich nu toe op 2023, maar laat zich – als het eenmaal op poten staat – vrij makkelijk periodiek herhalen. Zo kan ik als alles meezit later in het jaar ook weer een (of meerdere) update(s) publiceren.

Belangrijke vragen

In de tussentijd loopt ook een ander belangrijk deelonderzoek door. In de tweede helft van deze maand sturen de Universiteit van Amsterdam, het Commissariaat voor de Media en de NVJ samen een vragenlijst uit naar journalisten, waarmee we in kaart willen brengen wie zij zijn. Het is een van de eerste deelonderzoeken waar ik in het kader van dit project mee begon, en een van de belangrijkste.  > Lees meer over het doel van dit deelonderzoek

En inmiddels ben ik ook een volgend deelonderzoek opgestart. Ik werk momenteel aan een overzicht van journalistieke werkgevers. Zodra die lijst klaar is, wil ik een ronde gaan maken langs werkgevers en hen vragen naar de samenstelling van hun personeelsbestand. Ik ben bijvoorbeeld benieuwd hoeveel personen bij hen in loondienst zijn en hoeveel daarvan werken als journalist. De data die dat oplevert wil ik gebruiken om een optelsom te maken die antwoord geeft op die ene belangrijke vraag: hoeveel journalisten zijn er nou eigenlijk in Nederland?

Hulp gezocht

Die rondgang langs werkgevers is een monsterklus. Daarom zoek ik daar hulp bij. Niet alleen hoop ik dat werkgevers en werkgeversorganisaties data willen delen, maar ik ga ook op zoek naar hulptroepen (zoals journalistiekstudenten) die (tegen betaling) middels een standaard vragenlijst werkgevers kunnen vragen naar de samenstelling van hun personeelsbestand. Ben je verbonden aan een opleiding en wil je daarbij helpen? Stuur me dan vooral een mail!

Maar voor het zover is, wil ik eerst die lijst met werkplekken zo volledig mogelijk zien te krijgen. En daar kan ik dan weer júllie hulp bij gebruiken. Op deze link vind je de huidige lijst met uitgeverijen, omroepen, persbureaus en productiebedrijven die journalistiek werk maken of uitgeven. Zie je dat jouw eigen werkgever er niet tussen zit? Of denk je dat een andere ontbreekt? Voeg het dan s.v.p. toe in kolom C of mail me de namen die volgens jou ontbreken.

Haak aan

Denk je op een andere manier bij te kunnen dragen aan dit onderzoek? Kom je data tegen waarvan je denkt dat deze nuttig kan zijn voor de Arbeidsmarktmonitor? Of heb je een suggestie of vraag? Mail me dan vooral. Ik hoor graag van je.