DPG-medewerkers eisen structurele loonsverhoging van 10 procent

donderdag 21 september 2023

De NVJ heeft namens de medewerkers van DPG Media een structurele loonsverhoging van 10 procent voor werknemers én freelancers geëist om hun koopkrachtverlies in 2022-2023 te compenseren. Het gaat om een verhoging met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2023. Als de directie niet ingaat op het voorstel zien de DPG-redacties zich genoodzaakt om ‘verdere stappen’ te nemen, stellen zij in een e-mail aan ceo Erik Roddenhof.

Foto: Kim van Dam

Samen met journalisten dringt de NVJ al langere tijd aan op compensatie voor het koopkrachtverlies, maar de werkgeversorganisatie weigerde de cao tussentijds open te breken en verwees voor een oplossing naar de individuele mediaorganisaties. DPG Media wilde tot voor kort echter niets weten van een compensatie voor het koopkrachtverlies dat inmiddels ruim een maandsalaris bedraagt.

Voorstel DPG-directie ‘druppel op een gloeiende plaat’

Vrijdag 15 september toonde Roddenhof alsnog begrip voor de financiële situatie van zijn medewerkers en stelde in een brief een eenmalige uitkering voor. De DPG-redacties gaan daar echter niet mee akkoord. Zij stellen dat de gevolgen van de inflatie structureel zijn en veel groter dan Roddenhof schetst. De redacties noemen de eenmalige uitkering dan ook ‘een druppel op een gloeiende plaat’.  

Werknemers en freelancers DPG solidair met elkaar

Bovendien negeert Roddenhof de freelancers volledig, schrijven zij in hun e-mail. Werknemers en freelancers van DPG Media trekken juist gezamenlijk op en vinden dat ‘álle werkenden van DPG recht hebben op een fatsoenlijk koopkrachtherstel’. Ze willen uiterlijk maandag 25 september horen of de directie bereid is om te overleggen over een passende koopkrachtcompensatie voor werknemers en freelancers.

Ook bij Mediahuis NRC al wekenlang onrustig

Vorige week hebben collega’s van NRC een ‘werkoverleg’ georganiseerd in de vorm van een koffiepauze uit onvrede over de compensatiemaatregelen die de directie pas na maanden bereid was aan te bieden. ‘NRC biedt een tijdelijke verhoging voor een paar maanden,’ zegt NVJ-secretaris Milen van Boldrik, ‘geen structurele verhoging, laat staan met terugwerkende kracht. Daar zit de pijn. En niet alleen voor werknemers, maar vooral ook voor freelancers.’

Afgelopen woensdag maakte het actiecomité van NRC bekend dat de koopkracht van freelancers meteen moet worden gerepareerd. De collega’s in vaste dienst zijn bereid om de cao-onderhandelingen af te wachten die op 12 oktober beginnen, maar blijven bij hun eis: 10 procent loonsverhoging met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2023.

Houding directies DPG en Mediahuis wakkert onvrede aan

‘Wij kaarten al sinds vorig jaar het koopkrachtverlies aan bij de directies van DPG, Mediahuis en Roularta,’ zegt Paul Teixeira, NVJ-secretaris van het Uitgeverijbedrijf. De uitgeverijen wilden lange tijd niet verder gaan dan individuele hulp aan werknemers in financiële problemen. ‘Die halsstarrige houding heeft de onvrede onder dagbladjournalisten aangewakkerd. Ze zien dat omroepen wel al hun medewerkers compenseren.’ De NVJ sloot in juli een cao-akkoord met de Publieke Omroep met 10,5% loonsverhoging. Eerder leidde een succesvolle actie bij RTL tot een structurele loonsverhoging van 7% met terugwerkende kracht.

Inflatie blijft hoog

‘Daarbij hanteert het CBS weliswaar een nieuwe methode om de inflatie te berekenen,’ vult hoofd Werkvoorwaarden Wais Shirbaz aan, ‘maar daarmee is de inflatie niet per se lager.’ Voor 2022 vallen de cijfers wat lager uit, maar voor 2023 juist weer hoger. En daarmee is de NVJ in lijn met de looneis van de FNV.

Ook heeft de nieuwe rekenmethode geen invloed op de feitelijke prijsstijgingen van de afgelopen periode, legt Shirbaz uit. Uit cijfers van het CBS blijkt dat de voedselprijzen gemiddeld met 11 procent zijn gestegen en die voor energie en brandstof met 37 procent. ‘Die prijzen gaan voorlopig niet meer dalen. Journalisten in de dagbladensector hebben sinds september een koopkrachtverlies van 1,3 maandsalaris terwijl het hartstikke goed gaat met DPG Media en Mediahuis. Het is tijd dat de directies hun werknemers en freelancers een structurele loonsverhoging bieden die recht doet aan hun koopkrachtverlies.’  

 

werf een lid