Wob-plannen Minister Spies bedreigen persvrijheid

vrijdag 21 september 2012

De plannen van Minister Spies (Binnenlandse Zaken) om de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) te wijzigen, bedreigen de persvrijheid. Dat zeggen NVJ, het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren, NDP Nieuwsmedia en Stichting Persvrijheidsfonds in een brief (.pdf) aan de minister. De minister houdt zich doof voor klachten van journalisten over de Wob en baseert zich louter op ambtenaren en bestuurders die openbaarheid alleen maar als last ervaren. Openbaarheid is echter een wezenlijk bestandddeel van de democratie.

De minister heeft in een zogeheten consultatieronde ook vertegenwoordigers van de media om commentaar gevraagd op haar plannen. De grootste kritiek treft een wetswijziging om onredelijke en omvangrijke Wob-verzoeken te kunnen tegengaan. In dit voorstel krijgen bestuursorganen een makkelijk extra wapen in handen om onwelgevallige Wob-verzoeken tegen te gaan dan wel te traineren. Het kind wordt zo met het badwater weggegooid. Dat is volgens de briefschrijvers onaanvaardbaar.

Het is voor de vier organisaties ook onbegrijpelijk dat minister Spies onderzoeken onder journalisten dan wel kritische kanttekeningen en aanbevelingen van de Nationale Ombudsman geheel negeert. NVJ, het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren, NDP Nieuwsmedia en Stichting Persvrijheidsfonds vormen dan ook een breed front om de eenzijdige plannen ongedaan te krijgen.

De organisaties bepleiten een brede discussie over het functioneren van de openbaarheid van bestuur. Materiaal daarvoor is er genoeg. Op het ministerie ligt al jaren een compleet wetsontwerp van prof. Bernd van der Meulen en een recent initiatiefwetsvoorstel van Kamerlid Mariko Peters (GroenLinks). Ook het Verdrag van Tromsø biedt aanknopingspunten om deze noodzakelijke discussie te voeren. Met gelegenheidswetgeving is de openbaarheid van bestuur niet gebaat.