Preadvies mogelijke aansluiting De Nieuwe Vakbeweging

dinsdag 12 juni 2012

Het NVJ-bestuur praat woensdag tijdens de vergadering van de Verenigingsraad over het preadvies.pdf met betrekking tot mogelijke aansluiting van de NVJ bij De Nieuwe Vakbeweging. Een van de voorwaarden voor het bestuur is het behoud van autonomie voor de NVJ. Maandag adviseerde eerste kwartiermaakster Jetta Klijnsma in het eindrapport ‘De ontwikkeling van de nieuwe vakbeweging’ tijd te nemen voor vernieuwing van de vakbeweging. Wel houdt ze vast om op 23 juni een startbijeenkomst voor de nieuwe vakbeweging te organiseren.

Omdat er nog veel onduidelijk is in de opzet van DNV, gaat het NVJ-bestuur vooralsnog niet verder dan een voorwaardelijk positief advies. Het bestuur geeft hierbij aan dat een aantal zaken voor de NVJ van cruciaal belang zijn bij de uiteindelijke beslissing. In de eerste plaats is autonomie een voorwaarde voor de NVJ. De NVJ is immers een beroepsvereniging voor journalisten en moet vol de ruimte hebben om daar ook uitdrukking aan te geven in DNV.
Het streven om vakmanschap en beroepen centraal te zetten spreekt het bestuur aan, maar zou wel goed geborgd moeten worden in de plannen van DNV.

Daarnaast is de afdracht een belangrijk punt; juist gelet op de door de NVJ zo belangrijk geachte autonome positie, zou de afdracht zeker niet groter moeten worden dan de NVJ nu aan de FNV doet. De overkoepelende rol van DNV moet daarbij vooral gericht zijn op het ook door de NVJ onderschreven streven naar onderlinge solidariteit tussen werknemers en freelancers als geheel. Aansluiting zou moeten bijdragen aan de meest effectieve behartiging van collectieve freelancers- en werknemersbelangen, waarvoor de NVJ als vereniging zelf te klein is. Langs deze lijnen wil het NVJ-bestuur in overleg met de leden haar uiteindelijke beslissing nemen. Praat hierover mee tijdens de jaarvergadering op 13 juni of mail vereniging@nvj.nl onder vermelding van preadvies De Nieuwe Vakbeweging.

N.B. Voor de middagbijeenkomst It’s the content, stupid! woensdag zijn inmiddels zoveel aanmeldingen binnengekomen, dat er een wachtlijst is. De NVJ verzoekt mensen die onverhoopt niet aanwezig kunnen zijn op 13 juni zich af te melden, zodat mensen van de wachtlijst alsnog de bijeenkomst kunnen bezoeken. Het mailadres is: vereniging@nvj.nl o.v.v. 13 juni. Belangstellenden voor de wachtlijst kunnen zich ook op dit adres melden.