PACE: ‘Gevangenschap Füsun Erdoğan bijzonder verontrustend voorbeeld’

vrijdag 11 april 2014

De commissie voor juridische zaken en mensenrechten van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa (PACE) heeft afgelopen woensdag in een verklaring over de recente ontwikkelingen in Turkije expliciet gerefereerd aan de zaak van Füsun Erdoğan. De commissie controleert onder andere de naleving van zaken bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Afgelopen woensdag sprak een delegatie onder leiding van Pieter Omtzigt (CDA) met de commissie in Straatsburg.

Pieter Omtzigt noemt de verklaring en de ontmoeting met Nils Muižnieks, de Commissaris voor de Mensenrechten, mooie resultaten. ‘Nils Muižnieks en zijn medewerkers zijn nu goed op de hoogte van de zaak van Füsun Erdoğan.’ De Nederlands-Turkse journaliste werd eind vorig jaar in Turkije tot levenslang veroordeeld.

In de verklaring van de Commissie juridische zaken en mensenrechten van PACE wordt een aantal zorgen over de ontwikkelingen in Turkije geuit. Zo is de commissie bezorgd over de vervolging van vreedzame tegenstanders die vanwege een onduidelijke antiterrorismewetgeving worden vastgehouden. De buitensporig lange duur van de voorlopige hechtenis zijn niet verenigbaar met de Europese normen. 'De gevangenschap van Füsun Erdoğan is een bijzonder verontrustend voorbeeld', aldus de commissie.

Ook noemt de commissie de recente beperkingen van de toegang tot de internetdiensten van Google, Twitter en YouTube. De commissie vindt dit schendingen van het recht op vrijheid van meningsuiting en van informatie, zoals vastgelegd in artikel 10 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

De delegatie bracht afgelopen woensdag een bezoek aan de Raad van Europa. Behalve Pieter Omtzigt namen deel: Sebastian Rietz (Amnesty International), zoon Aktas Erdoğan, zus Sengul Tanriverdi, advocaat Duygu Sarisoy, Melda Onur, CHP-partij in Turkije, Huseyin Aygun, CHP en Fayik Yagizay, BDP-partij in Turkije.