De onafhankelijke journalistiek in 2017

dinsdag 17 januari 2017

De eerste maand van het nieuwe jaar 2017 is al over de helft; dat betekent dat de nieuwjaarsborrels nu toch echt allemaal wel voorbij zijn en dat iedereen wel zijn goede voornemens heeft uitgesproken. Maar hoe zit het met de voornemens van onafhankelijke journalistiek in 2017?

 

Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek plaatste nog niet zo lang geleden een bericht met de 10 aandachtspunten voor het behoud van onafhankelijke journalistiek. Samen met tientallen professionals uit de wereld van de media, het bedrijfsleven, onderwijs en wetenschap heeft het fonds gekeken naar wat er nodig is voor het behoud van sterke onafhankelijke journalistiek.

 

Voordat ik verder scrolde om te kijken wat de aandachtspunten waren, maakte ik voor mezelf een lijstje. Wat zijn mijn journalistieke voornemens als bestuurslid van ViP?
- Meer aandacht voor innovatie binnen de journalistiek (MOJO, online en sociale media);
- Diversiteit binnen de media;
- Meer aandacht voor data (binnen de journalistiek-opleidingen moet er meer aandacht komen voor het verzamelen van data en de betekenis daarvan);
- De financiële positie van een journalist.


Toen ik het artikel verder las, kwamen veel van mijn punten overeen met de 10 aandachtspunten van het artikel. Het zijn mooie doelen, maar hoe zorgen we ervoor dat het ook echt gebeurt? Met het voltallig bestuur van ViP gaan we hard aan de slag in 2017, ook voor de onafhankelijke journalistiek. Ik ga mij de komende maanden bezighouden met het gebrek aan diversiteit en welke gevolgen dat heeft voor een onafhankelijke journalistiek. Als jullie nog ideeën hebben of willen meedenken/helpen, laat het ons weten!