NVJ teleurgesteld: Wetsvoorstel bronbescherming pas na de zomer behandeld

vrijdag 18 juli 2014

De NVJ is diep teleurgesteld dat ondanks eerdere toezeggingen van het Ministerie van Justitie het wetsvoorstel bronbescherming pas na het zomerreces in de ministerraad wordt behandeld. Wiebe Halkema, woordvoerder van het Ministerie van Justitie, laat desgevraagd weten dat het ‘vanwege een overvolle agenda is doorgeschoven naar eind augustus’.

De NVJ wacht al 25 jaar op een wet bronbescherming. Zij vindt dat opnieuw duidelijk wordt dat dit kabinet, ondanks eerdere toezeggingen, geen enkele haast toont om het wetsvoorstel te behandelen. De intentie van het wetsvoorstel is om bronnen, die journalisten inzetten, te beschermen. De keuze om anoniem te blijven bij het melden van misstanden of informatie aan journalisten is van levensbelang voor bron en burger. De bron moet zich beschermd weten als hij zich tot een journalist of een medium wendt om misstanden aan de kaak te stellen.

Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ, schreef het essay  ‘25 jaar wachten op bronbescherming.’  Hij betoogt dat de weinig daadkrachtige opstelling van Nederland slecht is voor klokkenluiders, slecht is voor journalisten en slecht is voor het aanzien van Nederland in Europa. Nederland is tot drie keer toe op de vingers getikt door het Europees Hof.  In alle ons omringende landen is de bronbescherming inmiddels wel geregeld. Nederland loopt hopeloos achter.