NVJ en Van Aartsen: geen hesjes, wel rellenkaart bij demonstraties

maandag 25 augustus 2014

Wanneer er sprake is van geweld tegen de pers of mogelijk risicovolle situaties, zou snel contact tussen de burgemeester van Den Haag en NVJ mogelijk moeten zijn. Aldus algemeen secretaris Thomas Bruning van de NVJ en burgemeester Van Aartsen tijdens hun ontmoeting op maandag 25 augustus, naar aanleiding van de incidenten in de Schilderswijk op 10 augustus. Het gebruik van hesjes bij rellen en demonstraties zien beiden niet als oplossing. Het duidelijk zichtbaar dragen van een politieperskaart of rellenkaart kan wel leiden tot het snel kunnen onderscheiden van demonstranten en pers.

Veilige werksituatie

De gemeente Den Haag geeft hoge prioriteit aan een veilige werksituatie voor de pers en wil zonodig afspraken hierover maken. De meningen van beide partijen over de vraag of de politie op zondag 10 augustus in de Schilderswijk voldoende manschappen op de been had, verschillen echter. Enerzijds heeft de politie escalatie van de demonstratie weten te voorkomen, anderzijds kon zij niet voorkomen dat enkele journalisten werden belaagd. Hierbij was geen sprake van onwil, de politie heeft een duidelijke instructie dat journalisten (en burgers) tegen geweld beschermd moeten worden. Demonstraties hebben echter soms een hoge mate van onvoorspelbaarheid, waarbij journalisten eventueel zelf ook risico’s aangaan en zo niet altijd beschermd kunnen worden. In chaotische situaties heeft de politie dan soms moeite om demonstranten en journalisten uit elkaar te houden.

Politieperskaart of rellenkaart

De voorlopige conclusie na het gesprek is dat het gebruik van hesjes bij rellen en demonstraties niet als oplossing wordt gezien om een extra kwetsbare positie van journalisten te voorkomen. Het duidelijk zichtbaar dragen van een politieperskaart en/of rellenkaart kan wel leiden tot het snel kunnen onderscheiden van demonstranten en pers. De NVJ zal bij haar leden en politieperskaarthouders erop aandringen om de zogenoemde rellenkaart bij incidenten en demonstraties te gebruiken. Deze rellenkaart kan waar nodig snel worden getoond, maar voorkomt een onnodige zichtbaarheid van journalisten buiten een crisissituatie. Journalisten hechten eraan om daar waar mogelijk ook low profile te kunnen werken. De politie doet de handreiking om in die gevallen waarin dat mogelijk is toe te zien op het controleren op het gebruik van de kaart, zodat alleen professionals zoveel mogelijk ruimte wordt gegeven om hun werk te doen. 

Aanhoudingen relschoppers

De manier waarop de politie de aangifte door de betrokken journalisten heeft opgepakt, is positief, aldus Thomas Bruning. Dit heeft geleid tot twee aanhoudingen. ‘Het snel en actief opsporen van deze relschoppers is een goed signaal, waarmee duidelijk wordt gemaakt dat het aanvallen van journalisten direct wordt aangepakt. Naast dit lik op stuk beleid zou te overwegen zijn om ook de dialoog met de buurt of demonstranten aan te gaan om de soms alarmerend agressieve houding ten opzichte van de pers te bespreken’, aldus Thomas Bruning.