NVJ: “Snel oppakken verdachten aanslag Groningen goed signaal”

dinsdag 24 augustus 2021

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) hoopt dat de terreur bij het huis van journalist Willem Groeneveld stopt nu twee verdachten zijn opgepakt. “Het was een poging tot moord. Deze aanslag met molotovcocktails had echt desastreus kunnen aflopen,” aldus Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ.

Bruning: “Aanslagen op iemands woonadres zijn sowieso zeer bedreigend, vooral ook omdat daarmee partners en kinderen onderdeel worden van intimidatie.” De NVJ doet via Persveilig al veel om woonadressen af te schermen of een huis extra te beveiligen, maar juist regionaal kennen mensen vaak toch een adres van een journalist. “Dat maakt ze extra kwetsbaar.”

Camerabeelden

Groeneveld is werkzaam bij de Groningse stadsblog Sikkom. In de nacht van woensdag 18 op donderdag 19 augustus werd de aanslag tegen hem gepleegd. Op camerabeelden die de politie vrijgaf  is te zien hoe twee mannen in de portiek van het huis van Groeneveld twee molotovcocktails aansteken en die tegen zijn de voordeur gooien. De journalist kon zelf het vuur blussen.

Vrijdag 20 augustus werden twee mannen van 31 en 32 jaar uit Groningen opgepakt voor de aanslag. Ze worden verdacht van brandstichting en poging tot moord. Het motief is tot nu toe onbekend. Eerder werd bekend dat de adresgegevens van de Groningse journalist op internet werden gedeeld. Dit staat bekend onder de naam doxing, een fenomeen waar journalisten in toenemende mate mee geconfronteerd worden. Er ligt nu, mede op aandringen van de NVJ, een concept-wetsvoorstel in de Tweede Kamer dat doxing strafbaar gaat stellen.   

Meerdere bedreigingen

Het is niet de eerste keer dat de Willem Groeneveld wordt bedreigd. Twee jaar geleden werden vijf stenen bij hem door het raam gegooid. Afgelopen juni werd Groeneveld opnieuw geïntimideerd, dit keer na een kritisch artikel over Havos Vastgoed. Thomas Bruning: “We weten al een hele tijd van de bedreigingen en intimidaties aan het adres van Willem, als gevolg van zijn journalistieke werk. We hebben via het meldpunt Persveilig geregeld contact met hem.”

Bruning denkt dat het onderwerp, zeker na de moordaanslag op Peter R. de Vries, op de agenda staat van de landelijke politiek, zo vertelde hij aan dagblad Trouw: “Maar deze nieuwe aanslag bewijst wel dat alles wat we op dit moment doen nog niet genoeg is. Ik hoop dat Den Haag daar heel goed van doordrongen is. Journalisten horen zich niet bedreigd te voelen en moeten zonder angst hun werk kunnen doen.”

Tegelijkertijd signaleert Bruning ook een hoopvol aspect in deze grimmige zaak: “De daders zijn snel opgepakt, waardoor er lik op stuk kan worden toegepast. Het laat zien dat het initiatief Persveilig echt waardevol is.”

Politie, OM en de werkgever van Groeneveld uitgever NDC, gaven vanaf het moment van de aanslag de zaak direct de hoogste prioriteit. De eerder geïnstalleerde camera’s zorgden ervoor de daders scherp in beeld kwamen. Ook is er enorme betrokkenheid vanuit het Groningse publiek. “Het gooien van een brandbom in iemands woning is op zichzelf al een zeer ernstig vergrijp. Maar het gaat hier om een aanslag op een journalist”, zei burgemeester Koen Schuiling tegen Dagblad van het Noorden, die sprak namens gemeente, politie en Openbaar Ministerie. 

Journalist Willem Groeneveld is opgelucht dat de verdachten van het gooien van een molotovcocktail tegen zijn huis zijn gepakt. "Ik ben heel blij dat de politie en justitie zich zo hebben ingezet", vertelde Groeneveld aan het ANP. "Hopelijk kan ik mijn leven nu weer een beetje oppakken.”

PersVeilig

De NVJ maakt zich via PersVeilig hard voor extra beveiliging van journalisten die bedreigd worden. PersVeilig is een gezamenlijk initiatief van de NVJ, het Genootschap van Hoofdredacteuren, de Politie en het Openbaar Ministerie en heeft tot doel de positie van journalisten te versterken tegen geweld en agressie op straat, op social media en/of via juridische claims. Dit jaar komen weer gratis trainingen PersVeilig voor journalisten.