Nicolaas Veul: ‘Het zorgt voor zo veel adrenaline’

maandag 10 september 2018

Terwijl ik bel met Nicolaas Veul over het Festival van de Journalistiek, noem ik een paar projecten waarvoor hij de grens is overgestoken: zijn werk in India voor De Westerlingen en Nicolaas op Oorlogspad. ‘Vergeet Oekraïne niet’, vult hij terecht aan. De VPRO Dorst-documentaire Gay-K laat namelijk goed zien hoe opwindend én onzeker journalistiek bedrijven in het buitenland kan zijn.

Foto: Frank Ruiter

In 2012 ging Nicolaas Veul samen met Tim den Besten naar Oekraïne voor een documentaire over de allereerste Gay Pride in dat land. Terwijl ze onderweg zijn naar de locatie van de optocht, blijken daar al Kozakken klaar te staan om de Pride-deelnemers in elkaar te slaan. De dreiging is te groot; de Pride wordt afgelast.

Ook in De Westerlingen loopt het anders dan verwacht. Daar volgt Veul de Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS), een hindoe-nationalistische organisatie. Terwijl hij verslag wil doen van een mars, laat een boze groep RSS’ers hem weten dat hij op geen enkele manier de organisatie mag filmen. ‘Ze zijn best wel enger dan we hadden gedacht’, zegt Veul nadat zijn gids hem bijpraat.

Deze wendingen lijken Veuls enthousiasme niet te temperen. ‘Het is heel leuk om in andere culturen te werken. Het is spannender, omdat je bepaalde dingen moet leren begrijpen. Hier in Nederland ken je de regels, zijn er geen extra factoren waarop je moet letten.’ Maar in het buitenland blijken dingen toch net anders te werken, vertelt Veul. ‘In een callsheet schrijf je bijvoorbeeld een halfuur op om bij een interview te komen. In de praktijk blijkt echter dat je er zo twee uur over doet. En soms zie je in bepaalde mensen vooraf de hoofdpersoon voor je verhaal, maar zeggen ze af terwijl je al in het land bent. Je moet heel veel schakelen.’

‘Het is echt topsport. We zijn zo van 8 uur ’s ochtends tot 1 uur ’s nachts op pad. En ondertussen zie je niets van het land' 

Veul werkt nu aan de documentaire #followme, over de industrie achter Instagram, óp Instagram. Daarvoor bezoekt hij New York, Brussel, Moskou en Milaan. Op het moment van spreken komt hij net uit Rusland, waar hij anderhalve dag aan het draaien was. ‘Het is echt topsport. We zijn zo van 8 uur ’s ochtends tot 1 uur ’s nachts op pad. En ondertussen zie je niets van het land. Maar het zorgt voor zo veel adrenaline in je lichaam.’

Festival van de Journalistiek

In aanloop naar het Festival van de Journalistiek op zaterdag 22 september in Utrecht publiceren we een aantal interviews met spraakmakende gasten. Dus ben je benieuwd naar de ervaringen en tips van Nicolaas Veul en ontmoetingen met alle andere sprekers, collega’s of medestudenten? Kom dan naar het Festival van de Journalistiek.

Festival van de journalistiek 2018


Nederlanders in het buitenland en buitenlanders in Nederland. Het thema van het komende Festival van de Journalistiek is: over de grens. Met Fidan Ekiz, Ajouad El Miloudi, Jan Kleinnijenhuis, Natasja Gibbs e.v.a.

Naar festivalpagina