IFJ adviseert journalisten ook tijdens wapenstilstand waakzaam te zijn

donderdag 14 augustus 2014

IFJ, de Internationale Federatie van Journalisten, adviseert journalisten ook gedurende perioden van wapenstilstand waakzaam te blijven, nadat twee journalisten omkwamen tijdens een raketontmanteling ten noorden van de Gazastrook. IFJ wijst journalisten op het Handboek Front Line Journalism, met daarin veiligheidsadviezen aan journalisten werkzaam in de Arabische wereld.

Afgelopen woensdag kwamen de Italiaanse videojournalist Simone Camilli (Associated Press) en zijn Palestijnse fixer, Ali Abu Afash om het leven. Dat gebeurde ten noorden van de Gazastrook toen een Israëlisch explosief afging dat een groep Palestijnse experts onschadelijk probeerde te maken. Een AP-fotograaf raakte ernstig gewond. De journalisten maakten foto’s op het moment dat de technici de bom probeerden te ontmantelen. Ali Abu Afash was tevens fixer van EenVandaag-correspondent Bud Wichers.

Handboek

Hun dood laat zien dat zelfs in tijden van wapenstilstand de gevaren groot blijven’, aldus IFJ-president Jim Boumelha. Journalisten in het gebied wordt aangeraden de nodige voorzorgs- en veiligheidsmaatregelen te treffen. IFJ heeft het Handboek Front Line Journalism (in het Arabisch) uitgebracht dat speciaal is samengesteld voor journalisten in de Arabische wereld. Het boek bevat praktische adviezen over veiligheid in de conflictgebieden. 

Solidariteitsactie

Volgens het Palestijnse Journalisten Syndicaat (PJS) zijn er 13 journalisten omgekomen bij het aanhoudende geweld. Naar schatting 25 journalisten zijn gewond geraakt in Gaza. Ook zijn zo’n 10 mediabedrijven bij de bombardementen beschadigd. Volgens IFJ zijn naar schatting 42 journalisten en hun families hun huizen uitgevlucht. IFJ wil hen steunen en heeft inmiddels 10.000 dollar vrijgemaakt uit het eigen International Safety Fund van IFJ. Dit is niet genoeg om alle getroffen journalisten hulp te bieden. De federatie is daarom een solidariteitsactie gestart met het verzoek om geld te doneren voor de journalisten in Gaza.