OPINIE – Onlangs kwam ik een collega freelancer tegen die ik al een tijdje niet had gezien. Ervaren, betrouwbaar, van heel veel markten thuis, positief en prettig mens om mee samen te werken. ‘Hoe vaar jij tegenwoordig?’, vroeg ik.
OPINIE – Onlangs kwam ik een collega freelancer tegen die ik al een tijdje niet had gezien. Ervaren, betrouwbaar, van heel veel markten thuis, positief en prettig mens om mee samen te werken. ‘Hoe vaar jij tegenwoordig?’, vroeg ik.
Ze lachte een beetje ongemakkelijk en ze zei ‘Als ondernemer hoor ik nu te zeggen ‘goed’, maar als ik eerlijk ben: niet zo goed. Ik werk tegenwoordig voor minder geld, mijn aantal opdrachten loopt terug, ik word minder vaak gevraagd en ik merk dat ik word vervangen door mensen die veel minder ervaring hebben dan ik. Ze zullen wel goedkoper zijn.’ Weet je dat laatste zeker, of denk je dat?, vroeg ik. ‘Nee, dat weet ik niet zeker, en dat ga ik ze ook echt niet vragen; je kunt het als concurrenten toch moeilijk met elkaar over je factuur hebben’, zei ze.
Heb je het daar wel met je opdrachtgever over?, vroeg ik. ‘Nee, als ik daar lastig doe vraagt-ie voor mij helemaal een ander’.
Een gesprekje van een paar zinnen, maar de problematiek van freelancers lag voluit op tafel. De schijn ophouden, minder werk, lagere tarieven, last hebben van collega’s die het (misschien) voor minder doen, angst voor de opdrachtgever en vooral: géén communicatie daarover.
Wat laten wij ons als freelancers met z’n allen eigenlijk in de tang nemen, dacht ik. Vrije jongens en meiden zijn we, ondernemers, maar zo flink als dat klinkt, zo flink zijn we niet altijd. Heel veel omroepen en uitgevers zouden acuut omvallen als de freelancers zich in één keer daaruit zouden terugtrekken, maar vanwege de bezuinigingen bij omroepen en uitgevers stellen wij freelancers ons zo dienstbaar op dat we zélf haast omvallen én elkaar omduwen. Dat moet toch anders kunnen. Een beetje flinker mag wel!
Ik doe geen oproep voor stiekeme prijsafspraken (nee NMa, dat doe ik echt niet), ik doe wel een oproep voor een krachtiger opstelling. Voor jezelf, voor je collega’s en voor de kwaliteit van de journalistiek. Ons werk is z’n geld waard, onze contacten, onze inzetbaarheid, onze ervaring, onze flexibiliteit: het vertegenwoordigt een waarde die er zijn mag en die we mogen verdedigen. Dat kunnen we alleen zélf doen, niemand anders doet dat voor ons.
Wie dat moeilijk vindt: kom op 5 juni naar de Grote Freelancersdag in Amersfoort, merk dat jij niet de enige bent bent die dit meemaakt, praat erover met collega’s/concurrenten.
Kun je er op 5 juni niet bij zijn: schrijf je in voor één van de cursussen onderhandelen of ondernemen die de NVJ aanbiedt.
En in elk geval: lees de brandbrief met tips van de gezamenlijke secties Freelance, Fotografie en VIP. Onderhandelen loont.
Margriet Vroomans, voorzitter sectie Freelance NVJ