Excuses van VWS aan journaliste Stella Braam

dinsdag 6 augustus 2013

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) biedt zijn verontschuldigingen aan onderzoeksjournaliste Stella Braam, nadat NVJ haar ongenoegen had geuit bij het ministerie over het noemen van Braam’s naam als indienster van een Wob-verzoek.

Onderzoeksjournaliste Stella Braam deed het Wob-verzoek om informatie te verkrijgen over contacten van VWS met de tabaksindustrie. Bij een dergelijk verzoek is het gebruikelijk dat ook derden worden geïnformeerd over het Wob-verzoek, zodat zij eventueel bezwaar kunnen maken tegen openbaarmaking. In dit geval maakte VWS de fout om ook de naam van de verzoeker te noemen. Het onderzoek van Stella Braam is deels geschaad doordat bij de partijen nu bekend was dat zij met een onderzoek naar de tabakslobby bezig was. Hierdoor waren zij voorbereid toen zij om een interview vroeg, cq weigerden zij een interview te geven.

Het ministerie heeft schriftelijk zijn verontschuldigingen aangeboden aan de journaliste, nadat de NVJ verhaal had gehaald. Het incident is bovendien aanleiding voor het ministerie om de staande werkinstructies hierop te bezien, dit onderwerp nog eenduidiger vast te leggen en op de nalevering daarvan toe te zien, zodat dit soort journalistieke schade voortaan kan worden voorkomen.