Derde schending bronbescherming, onderzoek naar cultuur binnen politie en justitie nodig

donderdag 5 juli 2018

Na het incident rondom het opvragen van telefoondata van een journalist van het Brabants Dagblad en het afluisteren van een journalist in de liquidatiezaak rond Reduan B. is dit in korte tijd opnieuw een geval van een serieuze schending van de journalistieke bronbescherming.

Bescherming van bronnen is cruciaal voor het veilig en effectief kunnen functioneren van de journalistiek en voor een goed functionerende rechtsstaat. Juist deze week is bronbescherming van journalisten door de Eerste Kamer in een wet vastgelegd.

Bronbescherming fundament van de samenleving

De NVJ en het Genootschap zijn tevreden dat de voorzitter van het College van procureurs-generaal, Gerrit van der Burg, in het gesprek dat beide organisaties donderdagochtend met hem voerden, onomwonden heeft verklaard schoon schip te willen maken. Hij onderstreepte in het gesprek bronbescherming van journalisten een fundament van de samenleving te vinden en de aanpak in de drie genoemde gevallen af te keuren.

Dat laat onverlet dat er blijkbaar een cultuur is binnen politie en justitie waarin het opsporen van bronnen van journalisten zelfs in relatief kleine zaken zoals in Rotterdam en Brabant, gewoon en acceptabel wordt gevonden.

Nieuwe wet op de bronbescherming

Gelet op de ervaringen van de afgelopen dagen doen NVJ en Genootschap een beroep op alle betrokken partijen, politie, OM en rechter-commissarissen om goed notie te nemen van de uitgangspunten in de nieuwe wet op de bronbescherming, die op 1 oktober 2018 formeel in werking treedt.