NVJ secretarissen en juristen over hun drijfveer om bij de NVJ te werken:
NVJ secretarissen en juristen over hun drijfveer om bij de NVJ te werken:
Thomas Bruning | Marc Visch | Tom Gibcus | Rosa Garcia López | Yvonne Dankfort | Yvonne Berkeljon
Thomas Bruning, algemeen secretaris en secretaris Internet: “Journalisten zijn professionals, wij bij de NVJ zijn professionals. Eraan bijdragen dat journalisten goed hun werk kunnen doen, daar word ik blij van. Zoals recent nog bij een groep journalisten die geen visum kreeg voor Nigeria. Als ik dan met een paar telefoontjes er voor kan zorgen dat deze journalisten alsnog op pad kunnen, dan heb ik een goede dag. Waar ik ook blij van werd, was het slagen van onze lobby voor de zogenoemde Plasterk-regeling. Tientallen jonge journalisten aan het werk in moeilijke tijden. Samen met onze eigen professionals, ons uitgebreide netwerk en door onze naam kunnen we echt iets betekenen voor de beroepsgroep. Of dat nu geldt voor groepen journalisten of individuele leden.”
Marc Visch, secretaris Omroep: “Na zeven jaar bij de NVJ voel ik me nog steeds one of the guys. De omroepwereld is mijn habitat, daar voel ik me thuis. Dat maakt ook dat ik praktisch kan onderhandelen over bepaalde zaken. Ik kan niet tegen onrecht. Als ik zie dat ik een steentje kan bijdragen zodat mensen die zich in een kwetsbare positie verkeren toch hun werk kunnen doen, is mijn dag geslaagd. Wat ik doe bij de NVJ is met de zelfde instelling als waarom ik als journalist ooit lid ben geworden. Omdat dit een vak is dat de moeite waard is.”
Tom Gibcus, secretaris Dagblad, Persbureaus en Lokale Media: “We zitten in een voortdurend veranderende omgeving. Niet alleen de journalistiek zit in een transitieperiode, ook de arbeidspositie van journalisten staat continu onder druk. Ik kwam binnen in een onstuimige periode, dat is het nog steeds en het zal nog wel een tijd zo blijven. Voor mij is dat interessant, spannend en uitdagend. Er gebeurt gewoon heel veel en dat maakt het werk leuk. Het is overigens ook zwaar, met name omdat ik zie dat het voor journalisten een heftige periode is. Door me in te zetten voor moderne en goede CAO’s en stevige sociaal plannen voor die mensen die het bedrijf toch moeten verlaten, hoop ik bij te dragen aan de kwaliteit van het vak en arbeidsvoorwaarden. Dat kan je overigens alleen doen als je een sterke affiniteit hebt met de journalistiek. Wat dat betreft had ik best journalist willen zijn.”
Rosa Garcia López, secretaris Freelance, NVF, Vers in de Pers en Plus+ : “Zestien jaar lang heb ik als uitgever bij uiteenlopende mediaorganisaties gewerkt. In toenemende mate draaide het steeds meer om winst en steeds minder om kwaliteit. Mij werd gevraagd om freelancers te vragen ‘gratis’ content te leveren. Als voormalige zelfstandige stuitte mij dit zeer tegen de borst. Na zestien jaar keer ik terug naar mijn eerste liefde: de (foto) journalistiek. Ik zie het als mijn missie om het ondernemerschap van freelancers te stimuleren en om op te komen voor een billijk tarief.”
Yvonne Dankfort, secretaris Tijdschriftenen manager NVJ Academy: “Ik ben trots dat ik als secretaris van de secties tijdschriften waar de publieks-, opinie- en vaktijdschriften onder vallen, een steentje heb kunnen bijdragen aan de emancipatie en arbeidsvoorwaardenontwikkeling van deze secties. Ik vind het nog altijd de leukste doelgroep. De journalisten, werkzaam in kleine redacties, zijn van alle markten thuis, praktisch ingesteld en trots op hun titel. Daarnaast vind ik met de komst en groei van NVJ Academy een prachtige balans in mijn werk. Daar ontmoet ik journalisten die het fijn vinden om weer iets te leren en te werken aan kwaliteitsverbetering. Het meedenken met journalisten over nieuw aanbod maakt dat je de ontwikkelingen in de journalistiek nauw gezet volgt en voor veranderingen openstaat.”
Yvonne Berkeljon, hoofd NVJ Advocaten & Juristen: “Ik zet me in voor de NVJ, omdat de rechtsgebieden waarop de juridische problemen van de leden zich afspelen, behoren tot de meest interessante onderdelen van het recht. De problemen gáán ergens over. Het behoud van arbeidsplaatsen, vrijheid van meningsuiting of auteursrechtinbreuk, inspireert toch meer dan een eindeloze discussie over een overhangende tak of de miskoop van een tweedehands auto. Bovendien kunnen wij ons verregaand specialiseren. Daardoor kunnen we goed zijn en beter worden. En ten slotte: onze leden zijn mondig en eigenwijs en dat is vaak leuk, soms lastig, maar het houdt ons in ieder geval scherp.”