Airwars: Iedere partij die slachtoffers maakt, moet ter verantwoording worden geroepen

woensdag 5 september 2018

Iris interviewt Airwars voor het Festival van de Journalistiek, kreeg ik via de mail te horen van onze voorzitter. Het thema van ons Festival van de Journalistiek is dit jaar 'over de grens'. Ik vind het een superinteressant thema, maar wat heeft Airwars hiermee te maken?

Airwars is een organisatie dat het aantal burgerslachtoffers door luchtaanvallen van militaire luchtaanvallen probeert te monitoren. Ze maken hierbij gebruik van open bronnen. Toen ik dat las, schaamde ik mij een beetje dat ik niet van het bestaan van de organisatie afwist.

Via de mail heb ik uiteindelijk Sophie Dyer en Abdulwahab Tahhan, die allebei werken voor Airwars, kunnen spreken. ‘Ik ben bij Airwars gaan werken, omdat deze organisatie luchtaanvallen registreert van internationale militairen in Syrië en Irak, waarbij burgerslachtoffers vallen. En Airwars is een van de weinige die dat doet’, zegt Tahhan. Dyer kende Airwars al en toen ze hoorde dat ze nog iemand nodig hadden om de plekken van de aanvallen te geo-locaten, heeft ze direct een sollicitatie gestuurd.

‘Toen ik in Groot-Brittannië aankwam, dacht ik dat mensen beter geïnformeerd zouden zijn over de oorlog'

Tahhan komt zelf uit Aleppo en is getuige geweest van wat een luchtaanval veroorzaakt. ‘Toen ik in Groot-Brittannië aankwam, dacht ik dat mensen beter geïnformeerd zouden zijn over de oorlog, waarin de regering de op één na grootste bondgenoot van de VS is.’ Dat bleek toch anders te zijn. Slachtoffers waren volgens Tahhan slechts cijfers die mensen niet konden relateren aan de betrokkenheid van hun regering in de oorlog.

Wat Airwars doet is volgens Dyer en Tahhan ontzettend belangrijk. ‘We kunnen voor de slachtoffers opkomen, zodat er onderzoek gedaan wordt en dat landen hun verantwoordelijkheid nemen en we kunnen er zelfs voor zorgen dat militairen beschuldigd worden.’ Wat Airwars vooral wil is meer transparantie in de oorlogen in Syrië en Irak.

‘Veel luchtaanvallen worden niet vermeld in de reguliere media, omdat de oorlog in Syrië en Irak al jaren duurt. Maar dat betekent niet dat het niet gebeurt. Spreken over een militaire actie is meestal een gevoelige kwestie en mensen proberen dit op televisie vaak te vermijden’, zegt Tahhan.

In de toekomst gaat Airwars werken aan het verbeteren van de manier waarop ze hun archief met beschuldigingen van civiele schade samenvoegen, organiseren en publiceren. ‘Ons doel is om een ​​openbaar archief te hebben dat zo uitgebreid, doorzoekbaar en toegankelijk mogelijk is. Dit is nog steeds werk in uitvoering’, zegt Dyer.

Festival van de Journalistiek

In aanloop naar het Festival van de Journalistiek op zaterdag 22 september in Utrecht publiceren we een aantal interviews met spraakmakende gasten. Dus ben je benieuwd naar de ervaringen en tips van Natasja Gibbs en ontmoetingen met alle andere sprekers, collega’s of medestudenten? Kom dan naar het Festival van de Journalistiek. 

 

Festival van de journalistiek 2018


Nederlanders in het buitenland en buitenlanders in Nederland. Het thema van het komende Festival van de Journalistiek is: over de grens. Met Fidan Ekiz, Ajouad El Miloudi, Jan Kleinnijenhuis, Natasja Gibbs e.v.a.

Naar festivalpagina