“Café de Journalist” tijdens de Nacht

vrijdag 11 september 2009

Het tijdschrift hadden ze al helemaal in hun hoofd zitten, maar nu moesten ze het ook nog waarmaken. Als winnaars van de wedstrijd Voet tussen de Deur mochten de studenten van de Christelijke Hogeschool Ede een special maken over tijdschriften. Op 26 september wordt tijdens de Nacht van de Journalistiek het eerste exemplaar overhandigd.

Op deze avond presenteren studenten van Christelijke Hogeschool hun winnende concept van “Voet Tussen de Deur”, een wedstrijd die werd georganiseerd door de NVJ/ De Journalist. Met trots wordt “Café de Journalist” ten doop gehouden. Volgens hoofdredacteur Caroline Hoek een meesterwerkje: dobbelen met Rob van Vuure, dé bekentenis van Auke Visser en Eric van Heeswijk aan de bar.

De studenten hadden voor hun concept het café als metafoor gebruikt voor de bladformule. De jury koos unaniem voor dit idee met het dringende advies vooral geen oubollige kroeg te kiezen. ‘We zijn dus op zoek gegaan naar een modern café’, zegt student en hoofdredacteur van de special, Caroline Hoek. ‘Van de lijst cafés die we hebben bezocht bleef uiteindelijk Dauphine in Amsterdam over.’ Misschien is het geen toeval dat in hetzelfde pand ook Het Financieele Dagblad en BNR Nieuwsradio huizen.

Hoek en haar redactie verbleven een week in het café. ‘We hielden daar onze redactievergaderingen, organiseerden brainstormsessies over bladenmaken en nodigden er de interviewkandidaten uit. Alles moest in die ene week gebeuren.’
Naar het café kwamen onder andere Rob van Vuure, creative director Sanoma, Arendo Joustra, hoofdredacteur Elsevier, Auke Visser, CEO van Sanoma Men’s Magazines, Petra Boers, magazinemaker en Eric van Heeswijk, hoofd digitaal VPRO.

De centrale vraag die de redactie stelde was of het publiekstijdschrift toekomst heeft. ‘Vrijwel iedereen vindt dat je een tijdschrift nog altijd wil vasthouden, wil voelen. Wel hebben we een discussie gehad met makers van e-zines waarin de één stelt dat papier dood is en de ander zegt dat tijdschrift en internet naast elkaar blijven bestaan.’

De studenten hebben een bijzondere periode achter hun rug. ‘Er is ons een enorme kans geboden met de nodige begeleiding van De Journalist. We hebben heel veel geleerd, zoals het omgaan met deadlines. Maar ook wisten we als supergemotiveerde redactie elkaar aan de afspraken te houden. We hebben bewust de lat hoog gelegd en aan die eisen hebben we altijd willen voldoen. Ik denk dat de meeste redacteuren dit project met trots aan hun CV hebben toegevoegd.’

Het tijdschrift wordt tijdens de Nacht van de Journalistiek om 20.40 uur overhandigd aan een prominente tijdschriftmaker. Alle NVJ-leden krijgen met de Journalist eind september Café de Journalist toegestuurd.
Voet tussen de Deur wordt bekostigd door COP (Commissie Onderwijsfonds Publiekstijdschriften) en het Stimuleringsfonds voor de Pers.