De NVJ is gestart met het uitgeven van de Politieperskaart 2022-2023. Dit betekent dat de huidige 2020-2021 kaart vanaf 1 januari niet meer geldig is.
De NVJ is gestart met het uitgeven van de Politieperskaart 2022-2023. Dit betekent dat de huidige 2020-2021 kaart vanaf 1 januari niet meer geldig is.
Foto Michel van Bergen - ANP
Huidige Politieperskaart-houders hebben over verlenging van hun Politieperskaart inmiddels bericht ontvangen. Heb je nog geen Politieperskaart? Zowel leden als niet NVJ-leden, kunnen de Politieperskaart aanvragen. De voorwaarde is dat je (foto)journalist bent, zelfstandig of in loondienst, en dat je publiceert. De NVJ checkt dit bij je aanvraag.
Als NVJ-lid kost de kaart voor twee jaar 69,50 euro en 85 euro als je geen lid bent. Maar dat is niet het enige voordeel. Als lid helpen we je bijvoorbeeld wanneer je tegenwerking ondervindt door de politie of belemmerd bent bij de verslaglegging van een incident. En zo is er nog veel meer, zoals recht op juridische hulp en advies (bijv. bij beschadiging of diefstal van je spullen) en kortingen op cursussen, trainingen en producten. Kijk snel welk lidmaatschap het beste bij je past en sluit je aan bij de NVJ, de beroepsvereniging voor journalisten.
Met dit formulier kun je de Politieperskaart 2022-2023 aanvragen en eventueel het calamiteitenhesje. Dit kost 18 euro extra.
Bij de Politieperskaart, met daarop je naam en pasfoto, horen de grote rellenkaart en eventueel het calamiteitenhesje. Deze moeten altijd in combinatie met de Politieperskaart worden getoond. De Politieperskaart is dan ook strikt persoonlijk. Misbruik, waaronder het in handen geven aan derden van een van de kaarten of het calamiteitenhesje, kan leiden tot intrekking.
Met de Politieperskaart legitimeer je je als professioneel (foto)journalist en geeft deze je het recht om binnen politieafzettingen je werk te doen. De kaart heeft daarmee een grote mediawaarde.
Geef klachten over tegenwerking of te late persalarmeringen door aan de NVJ. Wij houden het aantal en de aard van de klachten bij en overleggen regelmatig met de politieregio’s. Bij bedreiging of agressie: check Persveilig.nl voor hulp, aangifte en tips om veilig je werk te kunnen doen.