‘Is het logisch om degenen die voor een kleiner publiek schrijven, minder te betalen?’

woensdag 21 november 2018

Worden de mensen in de regio afgescheept met artikelen die alleen tegen een basistarief door Tubantia kunnen worden ingekocht? Daarmee zou je niet alleen je freelancers tekort doen die ondanks die slechte beloning goed werk willen afleveren, maar ook je lezers. Dit schrijft René Bogaarts, voorzitter van NVJ Zelfstandigen, in een reactie aan hoofdredacteur Martha Riemsma van Tubantia. Zij blikte deze week terug in Nederlands MediaNieuws op de door haar geuite kritiek op het optreden van freelance-journalist Britt van Uem in ‘Wat verdien je’. In dit tv-programma onthulde Van Uem dat zij iets meer dan 55 euro verdiende voor een artikel waar ze vier uur of meer aan werkte.

Beste Martha,

Laat ik ermee beginnen dat ik binnenkort graag bij je op bezoek kom om eens te praten over het belang van freelancers voor jouw krant en de tarieven die je hun betaalt. Maar voor het zover is, wil ik graag even en public reageren op het interview dat je hebt gegeven aan Nederlands MediaNieuws. Dit is natuurlijk niet het podium om de rel met die ene collega van me in al zijn details te bespreken, maar ik wil wel graag iets kwijt over de vergoedingen die een degelijke krant als Tubantia betaalt.

In het interview zeg je niets concreets over tarieven. Ja, dat het om ‘uiteenlopende tarieven’ gaat, maar niet dat deze kennelijk beginnen met dertien cent per woord. En niet dat een journaliste met ruim twintig jaar ervaring daar genoegen mee moet nemen. Wie van dertien cent per woord moet rondkomen, is gedwongen méér dan 24 uur per dag te schrijven. Ik hoop maar dat journalisten met minder ervaring niet met nog minder worden afgescheept.

Onderzoekswerk, ingewikkelde dossiers en verslaggeving van gemeenteraden wordt bij Tubantia gedaan door mensen in vaste dienst. Freelancers worden volgens jou alleen ingeschakeld als ze echt een aanvulling kunnen leveren. Is het dan niet vreemd dat tenminste een deel van hen genoegen moet nemen met zo’n lage vergoeding? Je voegt er haast in één adem aan toe dat freelancers niet afhankelijk moeten zijn van één opdrachtgever. Tot je dienst, dat vind ik ook – net als de belastingdienst overigens. Maar zoals jij het brengt, klinkt het alsof die freelancers slechts een fatsoenlijk inkomen kunnen verwerven als ze elders veel beter betalende opdrachten kunnen binnenhalen. Van Tubantia moeten ze het kennelijk niet hebben.

Je geeft hoog op van het belang van regionale journalistiek. Terecht. Maar is het dan logisch om degenen die voor een kleiner publiek schrijven, minder te betalen? Regionale journalistiek is immers per definitie alleen maar interessant voor een beperkte groep lezers. Worden de mensen in de regio afgescheept met artikelen die alleen tegen een basistarief door Tubantia kunnen worden ingekocht? Daarmee zou je niet alleen je freelancers tekort doen die ondanks die slechte beloning goed werk willen afleveren, maar ook je lezers.

Trouwens, de raadsvergaderingen in een gemeente als Rijssen-Holten zullen doorgaans niet zo interessant zijn voor de inwoners van Zwolle. Krijgen Tubantia’s ervaren redacteuren-in-vaste-dienst die daar verslag van doen ook minder betaald dan collega’s die berichten over zaken die zich op nationaal of internationaal niveau afspelen? Nee toch?

Je ziet het, vragen te over. Ik neem een dezer dagen contact met je op om een afspraak te maken. Tot snel!

Groetjes,

René Bogaarts, voorzitter sectie Zelfstandigen van de NVJ