Diversiteit: Dit kun JIJ doen om de journalistiek diverser te maken

dinsdag 30 mei 2017

Tijdens de zomerborrel diversiteit van 18 mei jongstleden stond de vraag centraal hoe jonge journalisten kunnen helpen om de Nederlandse media en journalistiek diverser te maken. Maar praten alleen, wat de afgelopen maanden heel veel gebeurt, levert te weinig verandering op. Sterker: hoewel er steeds meer over gepraat lijkt te worden, laten de cijfers tegelijkertijd een steeds treuriger beeld zien.

 

Om een verandering te stimuleren heeft ViP vier tips voor jonge journalisten op een rij gezet om de Nederlandse media en journalistiek diverser te maken.

 

VERANKER DIVERSITEIT Je kunt natuurlijk die ene journalist met een migratieachtergrond of fysieke beperking aantrekken om te laten zien dat je redactie uit een divers journaille dient te bestaan, maar belangrijker nog is dat je jezelf als mediabedrijf aantrekkelijk maakt voor een divers journaille. Zo veranker je de diversiteit in het DNA van je bedrijf en komen de journalisten naar jóú toe. Hoe je dat doet? Neem het serieus. 

 

NEEM HET SERIEUS Veel gehoord, ook tijdens de borrel, ‘we’ staan zeker open voor meer diversiteit, maar ‘ze’ komen niet. Als je aangeeft open te staan om jouw redactie of verslaggeving diverser te maken, wat let je? Roep in ieder geval niet ‘dat vrouwen waarschijnlijk minder ambitie hebben’; want laten we eerlijk zijn, hoeveel vrouwen kennen jullie zonder ambitie?  Bel belangenorganisaties op, vraag of zij goede journalisten kennen met bijvoorbeeld een lhbt-achtergrond, kortom, laat zien dat je het serieus neemt. Dat begint door zelf verantwoordelijkheid te nemen.

 

VERANTWOORDELIJKHEID Ook als je de norm bent – man, wit, hetero en tussen de 30-50 jaar – kun je meehelpen de journalistiek diverser te maken, zonder daarvoor direct je plek af te staan. Wees bewust van de keuzes die je maakt als je een onderwerp verslaggeeft, en dat gaat dus verder dan hoor- en wederhoor. Lees veel over diversiteit; je zult schrikken hoeveel onderliggende processen er aan het gebrek aan diversiteit ten grondslag liggen waarvan jij geen weet hebt, maar indirect wel reproduceert. Dat brengt ons bij het laatste punt: educatie.

 

EDUCATIE Een opvallend gegeven: kinderprogramma’s kennen de afgelopen jaren vaak wel diversiteit. Zowel op de redacties als in de verslaggeving. Een teken van hoop, dat ‘we’ het als Nederlandse media en journalistiek dus wel kunnen is het zeker. Een ander punt dat tijdens de zomerborrel naar voren kwam; in sommige landen en culturen heeft het vak journalistiek geen hoog aanzien. Daar zijn allerlei redenen voor, maar het is zaak dat er vooral in het onderwijs dus aandacht komt voor het vak journalistiek, het aantrekkelijk te maken om zo ook aan de aanvoerkant meer diversiteit te creëren.

 

 

De zomerborrel diversiteit werd georganiseerd door de Vers in de Pers, de jongerenafdeling van de NVJ, en Sectie Internet.

 

Aan de paneldiscussie namen deel: Willem Lenders (Stichting Democratie & Media), Sharid Uppelschoten (FunX), Jacqueline de Bekker (De Gelderlander), Reza Kartosen-Wong (Universiteit van Amsterdam) en Manju Reijmer (Expreszo).

 

Lees hier de voorgedragen column van Fatima Warsame (VICE, FunX).