The next step: publiceren op nieuwsapps

dinsdag 9 oktober 2012

Is schrijven voor een app hetzelfde als schrijven voor websites? Nee, alhoewel er grotendeels met dezelfde content wordt gewerkt. Ingrid van der Chijs (eindredacteur) en Sjors Moolenaar (redacteur) van RTL onthulden tijdens de Nacht van de Journalistiek op 29 september de do’s & don’ts voor het publiceren op een app aan de hand van hun eigen, onlangs gelanceerde, RTL Nieuws 365.

Harm Taselaar, hoofdredacteur van RTL Nieuws, zag in een van de Harry Potter-films The Daily Prophet voorbijkomen en hij was meteen verkocht. Zo’n krant met nieuws, foto’s en bewegend beeld wilde hij ook. Die droom werd werkelijkheid toen eenmaal de iPad op de markt verscheen. Sinds januari 2012 verschijnt de digitale krant RTL Nieuws 365, een gratis applicatie met nieuws, sport, columns, entertainment en lifestyle.

Is RTL Nieuws 365 uitsluitend een nieuwsapp met hard nieuws?
Nee. De app combineert de sterke merken van RTL: RTL Nieuws en RTL Boulevard. Het idee is dat gebruikers geïnteresseerd zijn in zowel nieuws als in entertainmentnieuws.

Is RTL Nieuws televisie leidend?
Televisie is weliswaar het belangrijkste medium, maar de sterkste kanten van alle media worden zoveel mogelijk benut.

Wat is het onderscheid tussen de nieuwssite en nieuwsapp?
Veel apps zijn kopieën van websites. RTL Nieuws 365 en de website van RTL Nieuws lijken in het geheel niet op elkaar. De nieuwsapp is het beste te omschrijven als een combinatie van magazine en website. Het magazineachtige karakter zie je terug in vormgeving en aanbod. Door de week natuurlijk veel nieuws en in het weekend langere lifestyle verhalen – waar overigens dikwijls freelancers voor worden ingehuurd – en tips om uit te gaan. En daarmee is de tablet het leanback medium ten top.

Wat is de toegevoegde waarde van de app ten opzichte van de website?
Drie aspecten: het gebruik van beeld, het kunnen swipen en het gebruik van video’s.

- Fotografie neemt een prominente plek in op de tablet, anders dan op websites waar beeld vaak ondergeschikt is aan artikelen. Aan de redactie van RTL Nieuws 365 is dan ook speciaal een beeldredacteur toegevoegd. Op de tablet is de eerste pagina een fullscreen cover die een aantal keren per dag wisselt. Een foto kan volstaan met alleen een prikkelende headline en als het nieuws om meer uitleg vraagt, kan naar het achterliggende artikel worden geklikt.

- Uit onderzoek blijkt dat mensen makkelijker op een tablet swipen dan dat ze klikken op een website. Zo blijkt dat gebruikers gemiddeld 13 tot 14 pagina’s swipen, terwijl ze op een website 2 of 3 klikken naar een andere pagina. Swipen voelt dan ook als het bladeren door een krant. Vanuit de headlines ga je naar een diepere laag, naar de artikelen. Dit stelt gebruikers in staat om meer content tot zich te nemen.

- Op een tablet worden eerder video’s bekeken dan op een website. Niet gek natuurlijk, een website wordt immers vaak overdag op het werk bekeken, terwijl de tablet s’ avonds ‘aangaat’. Vanzelfsprekend beschikt RTL Nieuws over veel videomateriaal. Die fragmenten zijn terug te kijken en waar het kan, worden livestreams gebracht.

Wat zijn de verschillen in gebruiksmomenten tussen app en site?
Overdag is het makkelijk om onder je werk even de site aan te klikken voor het laatste nieuws. De nieuwsapp wordt veel meer in vrije tijd gebruikt, aan de ontbijttafel ’s ochtends of ’s avonds op schoot. De piek ligt rond 22.00 uur.

Waar komt de content voor de nieuwsapp vandaan?
De meeste content wordt gedeeld en is afkomstig van de website. Het gaat er om hoe je de content aanbiedt en hoe je de sterke kanten benut. Een mooi voorbeeld is het declaratieverhaal van ministers en staatssecretarissen dat op het web als nieuwsverhaal werd gebracht en op de tablet werd aangekondigd met de bonnetjes groot in beeld.