NVJ waarschuwt voor gevolgen mediaconcentratie bij overname RTL Nederland door DPG Media

dinsdag 15 oktober 2024

De NVJ heeft recent, op verzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM), haar zienswijze over de voorgenomen overname van RTL Nederland door DPG Media aangevuld. In haar reactie wijst de NVJ op de mogelijke gevolgen van deze mediaconcentratie voor de werkgelegenheid en de onderhandelingspositie van journalisten.

Foto: ANP Jonas Roosens

Uit eerdere voorbeelden blijkt dat dergelijke overnames op de langere termijn kunnen leiden tot een krimp in het aantal arbeidsplaatsen. De NVJ vreest dat een verdere consolidatie op de Nederlandse mediamarkt uiteindelijk niet alleen de diversiteit in het media-aanbod kan aantasten, maar ook de positie van werknemers en freelancers onder druk kan zetten.

Daarnaast benadrukt de NVJ dat freelancers die voor DPG Media werken, al aanzienlijk beperkt zijn in hun onderhandelingspositie door de verregaande licentiebepalingen en uniformering van tarieven. De NVJ dringt er daarom bij de ACM op aan om de gevolgen van deze overname zorgvuldig te onderzoeken, met oog voor de bescherming van de werkgelegenheid en de arbeidsvoorwaarden van journalisten, en pluriformiteit van het nieuwsaanbod in Nederland.