Cao-onderhandelingen bij omroepen vanaf september van start

dinsdag 20 augustus 2024

Eind 2024 loopt het merendeel van de cao’s bij de omroepen af. Vanaf september starten we daarom met de onderhandelingen voor een nieuwe cao bij de Publieke Omroep, RTL Nieuws, Talpa TV Productions en Publieke Omroep Amsterdam. De leden die werkzaam zijn bij deze omroepen ontvangen binnenkort per mail waarin we via enquêtevragen informatie verzamelen over welke onderwerpen belangrijk zijn en wat er speelt op de werkvloer. 

ANP/ Hollandse Hoogte / Venema Media

De onderhandelingsdelegatie voor de werknemers bestaat uit omroepsecretaris Wais Shirbaz en belangenbehartiger Omroep, Lisa Koetsenruijter. Zij informeren je via e-mail, bijeenkomsten en via het dossier cao-traject omroepen over de voortgang per cao, nieuws over ledenraadplegingen, voorstellenbrieven, overleg met de werkgevers, en het principeakkoord per omroep-cao.

Korte terugblik over de totstandkoming van de afgelopen cao’s

De afgelopen jaren stonden in het teken van een torenhoge inflatie en koopkrachtverlies. De huidige cao’s kwamen veelal tot stand dankzij de intensieve betrokkenheid en actiebereidheid van de leden. Zoals bij de Publieke Omroep, waar we vorig jaar een mooi resultaat behaalden met een loonsverhoging van in totaal 8,5 procent. Naast de loonsverhoging werden ook afspraken gemaakt over meer werkzekerheid, een forse vermindering van het aantal tijdelijke contracten en hogere vergoedingen voor zzp’ers.

Bij RTL Nieuws ontvangen werknemers sinds 1 januari 2024 een structurele loonsverhoging van 3,75 procent. Deze afspraak, die wij hebben kunnen bereiken dankzij onze sterke achterban bij RTL, betekende dat medewerkers er in twee jaar tijd bijna 11 procent indexatie bij hebben gekregen.

Een maand eerder, in april van dit jaar, bereikten we een cao-akkoord met Talpa TV Productions waar de salarissen per 1 januari met 4 procent omhoog gingen.

Als lid heb je het eerste en laatste woord

Bij het afspreken van goede arbeidsvoorwaarden speel jij als lid een niet te onderschatten rol, ook voor de komende cao-onderhandelingen. Zo verzamelen we eerst informatie uit het werkveld over wat er speelt en welke onderwerpen de leden belangrijk vinden. Leden ontvangen in september hierover een e-mail met enquêtevragen.

Op basis van die bevindingen formuleren we per cao een brief waarin we alle voorstellen op een rij zetten. De leden moeten hiermee instemmen voordat deze voorstellenbrief naar de werkgevers gaat. Wanneer de onderhandelingspartijen een principeakkoord hebben afgesproken, wordt dit voorgelegd aan de leden die hierover hun stem kunnen uitbrengen. Pas bij goedkeurig is het akkoord definitief.

Tijdens de onderhandelingen kan het voorkomen dat we leden tussentijds om hun mening vragen om daarna de vervolgstappen te bepalen. Dit gebeurt via enquêtes en/of informatiebijeenkomsten.

'Laat horen wat je belangrijk vindt'

De onderhandelaars zijn er klaar voor en horen graag van jou. Wais Shirbaz: ‘Onze leden hebben het voor het zeggen en we gaan daar serieus naar luisteren en handelen.’ Lisa Koetsenruijter: ‘We krijgen mondjesmaat al input van leden. Ik heb hoop dat zo veel mogelijk mensen de enquête invullen. Laat je horen over wat jij belangrijk vindt voor je eigen arbeidsvoorwaardenpakket.’

Blijf op de hoogte

Via het dossier cao-traject omroepen informeren we over de voortgang per cao en brengen we nieuws over ledenraadplegingen, voorstellenbrief, overleg met de werkgevers tot en met het principeakkoord. We houden je van elke stap op de hoogte.

 

Contact

Lisa Koetsenruijter
LKoetsenruijter@nvj.nl
Wais Shirbaz
020 3039749
06 50235577

Laatste nieuws

Het nieuwe normaal 26 september 2024
Woorden én daden 16 september 2024