Verkiezingen algemeen bestuur NVJ

dinsdag 30 april 2019

De bestuurstermijn van NVJ-voorzitter René de Monchy en bestuursleden Renske Heddema en Jisca Cohen loopt in juni ten einde. Omdat Jisca Cohen afscheid neemt van het Algemeen Bestuur is de NVJ op zoek naar een nieuw bestuurslid. René de Monchy en Renske Heddema stellen zich herkiesbaar. Wel kunnen zich tegenkandidaten melden.

Algemene Ledenvergadering op 28 november 2018 in Den Haag (foto: Remco Gielen)

Het Algemeen Bestuur van de NVJ bestaat uit zeven leden. Ieder bestuurslid voert over de hem of haar toegewezen portefeuilles en secties overleg met de verantwoordelijk secretaris binnen de NVJ en de desbetreffende sectie.

Iedereen die een half jaar of langer vooraf aan de kandidaatstelling lid is van de NVJ, kan zich kandideren voor het bestuur van de NVJ. Dat kan ook op voordracht, zowel van de betreffende sectie als van het bestuur. De verkiezing vindt plaats door de Algemene Ledenvergadering. Deze heeft ingestemd met profielen voor het voorzitterschap en overige bestuursfuncties.

Kandidaten melden zich schriftelijk aan als kandidaat voor een specifieke functie (voorzitter, bestuurslid), met een motivatie en een kort cv. Een voordracht dient altijd vergezeld te gaan van een schriftelijke bereidverklaring, motivatie en cv van de voorgedragen kandidaat zelf. Kandidaten kunnen hun motivatie eventueel mondeling toelichten in de Algemene Ledenvergadering.

Meerdere kandidaten

Indien meerdere kandidaten solliciteren naar een bestuursfunctie zal het bestuur een digitale peiling doen onder de leden, waarbij de leden hun voorkeur kunnen uitspreken voor een bepaalde kandidaat.  Het resultaat van deze (digitale) ledenraadpleging wordt door de Algemene Ledenvergadering meegewogen.

De NVJ streeft naar een zo nauwkeurig mogelijke afspiegeling van de samenstelling van de vereniging en daarmee een goede mix van kwaliteiten in het bestuursteam. Deze afspiegeling geldt zowel voor de beroepsachtergrond als voor geslacht, ervaringsjaren en leeftijd. Het is aan de Algemene Ledenvergadering dit belang mee te wegen.

Definitieve verkiezing tijdens Algemene Ledenvergadering

De definitieve verkiezing vindt plaats op zaterdag 22 juni 2019 tijdens de Algemene Ledenvergadering van de NVJ. De benoeming tot bestuurder geldt voor een termijn van drie jaar, met maximaal één termijn van drie jaren te verlengen.

Aanmelden kandidaten

Wil je graag actief worden binnen de NVJ en herken je jezelf in het bijgaande functieprofiel? Kandidaat-bestuursleden kunnen zich tot en met 27 mei aanmelden door een beknopte CV, digitale foto en motivering te sturen naar tbruning@nvj.nl. Houd er rekening mee dat de motivering en CV online worden gezet. Contactgegevens en andere persoonlijke informatie die je niet openbaar wilt hebben, gelieve alleen in de e-mail te vermelden, en niet in de CV.

Verkiezingstermijn

  • 1 mei /27 mei - Gelegenheid voor secties en bestuur om kandidaten voor te dragen en voor individuele leden om zich kandidaat te stellen
  • 27 mei - Sluiting termijn kandidaatstelling
  • 3 juni - Namen van de kandidaten op de website bekendmaken en via digitale raadpleging door de leden voorkeur laten uitspreken
  • 17 juni - Bekendmaking resultaat ledenraadpleging
  • 22 juni - Definitieve verkiezing door Algemene Ledenvergadering