Twee dagen met een buitenlandcorrespondent

dinsdag 20 december 2011

Herinneren jullie die geluksvogel nog, die tijdens de Nacht van de Journalistiek een reisje naar Parijs won? It was me. Vorige week reisde ik af naar Frankrijk correspondent Eveline in Parijs. Wat heb ik geleerd van haar?


  • Als correspondent kun je geen plannen maken. Het programma voor mijn twee dagen in Parijs was verrassing. Zowel voor mij als voor Eveline. Op de eerste dag hadden we wat vage plannen gemaakt voor dag twee. We zouden bijvoorbeeld het Franse perscentrum kunnen bezoeken. Daar kwam uiteindelijk niets van terecht. Voormalig president Chirac werd schuldig bevonden aan het verduisteren van overheidsgeld. Dat kun je natuurlijk niet voorbij laten gaan en dan moet er hard gewerkt worden!
Niet mailen maar bellen, dan krijg je sneller antwoord op je vragen. Natuurlijk weet ik dat best, maar het is zo verleidelijk om lekker gemakzuchtig te mailen. Tien mailtjes later heb je dan pas antwoord op die ene vraag. Houd contact met je opdrachtgevers. Iedere dag heeft Eveline contact met de buitenlandredactie van haar grootste opdrachtgever. En ook haar andere opdrachtgevers krijgen regelmatig een telefoontje van haar. Voor andere freelancers ook nuttig: zo zorg je dat ze je niet vergeten. Hoe de dag van een correspondent er überhaupt uitziet. Het is een baan die enorm tot de verbeelding spreekt. Maar wat Eveline nou precies doet? Ik had geen idee. Nu weet ik dat ze haar dag begint met kranten lezen in het café om de hoek. Daarna gaat ze afhankelijk van het nieuws op pad, deskundigen zoeken en bellen, naar kantoor of thuis aan het werk. Daarnaast gaat ze regelmatig op repo en geen dag ziet er hetzelfde uit. Een dynamische droombaan dus!

Mijn twee dagen in Parijs waren heel erg geslaagd, gezellig en leerzaam. Bedankt NVJ/Vers in de Pers, en natuurlijk bedankt Eveline!

Shirley