Toezeggingen gemeente Den Bosch in aanbestedingszaak

dinsdag 5 februari 2013

Fotograaf Wim Hollemans dingt samen met elf andere fotografen mee naar een aanbesteding van de gemeente Den Bosch. In de offerte van de gemeente staat een aantal punten die volgens Hollemans en de NVJ nadelig zijn voor fotografen.

Fotograaf Hollemans had kritiek op de aanbesteding en vroeg de NVJ om samen met hem druk uit te oefenen op de gemeente. Den Bosch heeft toegezegd om punt 28.2 over het gebruiksrecht te preciseren om zo te voorkomen dat het werk van fotografen vrijelijk en ten koste van de omzet van fotografen wordt verspreid. Ook de zogeheten Quitclaim over het vooraf toestemming vragen aan de gefotografeerde, inclusief optekenen van de context waarin de foto mag worden gebruikt, vinden de fotografen beperkend. De gemeente Den Bosch past deze claim aan in het voordeel van de fotograaf.

Wim Hollemans en de NVJ hebben daarnaast gevraagd om differentiatie van de tarieven, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de opdracht. De gemeente Den Bosch hanteert nu één tarief ongeacht het type opdracht. Daarnaast maakt Hollemans samen met de NVJ een kostenoverzicht en tijd per opdracht. Hiermee zij we een billijk tarief inzichtelijk maken.