Stageperikelen

zondag 6 december 2015

Iedereen moet er tijdens zijn studie aan geloven: stage. Hét moment om achter de schoolbanken vandaan te komen en daadwerkelijk actief journalistiek te bedrijven. Een periode waar je vlieguren kan maken, interessante verhalen kan halen en jezelf kan bewijzen als journalist. Klinkt idyllisch, toch?

Na het laatste voorval bij de Volkskrant waar een stagiair bij meerdere artikelen plagiaat had gepleegd, is er een discussie ontstaan rondom de verantwoordelijkheid van stagiaires en hun begeleiding. Ligt de schuld van dit voorval alleen bij de stagiair? Nee. Dat hij zoveel heeft kunnen publiceren zonder dat er eerder aan de bel getrokken is, is ook een tekortkoming aan de kant van de begeleider en de krant.

Ook de hoofdredacteur van de Volkskrant Philippe Remarque gaf toe dat hij en ander leidinggevenden onvoldoende hadden opgelet. De stagiaires zouden volgens hem zorgvuldiger moeten worden begeleid en minder in het diepe worden gegooid. Meer begeleiding, controle en kans op feedback dus.

Michel van Baal, communicatieadviseur TU Delft, liet in een column weten dat kritiek leveren op de begeleiding van de stagiaires totaal geen zin heeft.  Hij is echter wel van mening dat stagiaires van te voren moeten laten weten dat zij stage lopen om zo misverstanden te voorkomen. Zo zou je aan de telefoon aan de geïnterviewde moeten melden dat je stage loopt en in een e-mail altijd de handtekening van je stagebegeleider erbij moeten zetten.

Nu kan je natuurlijk altijd laten weten dat je stage loopt, maar ik sta er niet achter om dit  te verplichten. Het preventief melden tijdens een voorgesprek of in een e-mail kan ervoor zorgen dat je niet meer serieus wordt genomen. Zelf heb ik vaak meegemaakt dat mensen mij niet te woord wilden staan zodra ik liet weten dat ik een student was, dit zonder verder aan te horen wat ik te vertellen had. Het is altijd afhankelijk van de persoon, het onderwerp en de situatie wanneer ik laat weten dat ik nog studeer. Mij verplichten om altijd te laten weten dat ik stage loop, zou mijn kansen beperken.

Uiteindelijk gaat het erom dat een stageperiode een leerproces is. Het is een kans om volwaardig mee te draaien met een redactie en actief werkzaam te zijn in de journalistiek. Dit vereist begeleiding, feedback maar vooral eerlijke kansen. Anders zouden wij dit vak net zo goed verder kunnen leren in de schoolbanken.