NVJ wil proefprocedure ‘ongewenste zoekresultaten’

donderdag 22 mei 2014

Onlangs oordeelde het Europees Hof van Justitie dat Google verplicht kan worden links naar websites met gevoelige persoonsgegevens uit de zoekresultaten te verwijderen. Binnen de NVJ worden de mogelijkheden verkend om met uitgevers en Google een proefprocedure op te starten. ‘We vinden dat de uitspraak een ongewenste inbreuk kan betekenen op de persvrijheid’, aldus de NVJ. Ook elders lokte de uitspraak heftige kritiek uit: de vrees bestaat dat censuur en wegpoetsen van onwelgevallige herinneringen op de loer liggen.

Een Spanjaard had een proces aangespannen, omdat het hem niet zinde dat er bij een zoekopdracht naar zijn naam werd doorverwezen naar krantenpagina’s over een gedwongen huizenverkoop. De Spaanse toezichthouder voor bescherming van persoonsgegevens AEPD had eerder beslist dat Google verwijzingen naar artikelen in een Catalaanse krant over onder meer een gedwongen woningveiling moest verwijderen. Google ging tegen dat besluit in beroep, waarna de Spaanse rechter de Europese Hof van Justitie om advies vroeg.

Inmiddels heeft Google meerdere verzoeken binnengekregen om zoekresultaten te verwijderen. Het is niet duidelijk wat Google doet met dit soort verzoeken.