NVJ vrijdag naar Iraanse ambassade

maandag 29 juni 2009

NVJ-voorzitter Huub Elzerman en algemeen secretaris Thomas Bruning gaan vrijdag 3 juli om 13.00 uur de petitie Stop onderdrukking Iraanse journalisten overhandigen aan de Iraanse ambassade. Sinds de oproep afgelopen vrijdag hebben meer dan 800 mensen de petitie ondertekend. De NVJ, Radio Zamaneh, Sharzad News, Freevoice en Press Now roepen de Iraanse overheid op de journalisten direct vrij te laten en de pers haar werk te laten doen.

Sinds 12 juni zijn in Iran veertig journalisten opgepakt. De NVJ heeft de Iraanse regering opgeroepen om alle gevangen journalisten vrij te laten en beperkingen op te heffen die het regime heeft opgelegd aan nationale en internationale pers. De NVJ vraagt onder meer vrijlating van Karim Arghendepour, een vooraanstaand journalist en lid van NVJ’s zusterorganisatie International Federation of Journalists (IFJ). Volgens de Assocation of Iranian Journalists werd Karim gearresteerd met andere journalisten, onder wie ook Jason (Lasson) Athanasiadis, werkzaam voor de Washington Times.

De NVJ is tevens ongerust over de veiligheid van Ali Mazrooei, voorzitter van de Assocation of Iranian Journalists. Ali Mazrooei komt op voor de rechten van journalisten om onafhankelijk te werken in het land. Hij is inmiddels ondergedoken.

Laatste nieuws

Het nieuwe normaal 26 september 2024
Woorden én daden 16 september 2024