NVJ over de Mediabrief

maandag 31 januari 2011

‘Op verzoek van minister Van Bijsterveldt heeft de NVJ haar mediavisie uiteengezet in een geactualiseerde Mediabrief (pdf). Daaropvolgend zullen we komende tijd de woordvoerders van de verschillende partijen bezoeken’, aldus NVJ-voorzitter Huub Elzerman. ‘In onze Mediabrief vragen we de minister om bij de uitwerking van het mediabeleid in te zetten op maatregelen die een gezond pluriform persklimaat waarborgen.’

‘Onze zorgen richten zich op de groeiende verschraling van het pluriforme persklimaat. Zodra de voor de burger en de rechtstaat belangwekkende functie niet meer optimaal functioneert, moet de overheid ingrijpen. Wij verzoeken de minister daarom om haar aandacht het mediabeleid te verscherpen op een aantal punten, waaronder:

-De NVJ is scherp gekant tegen de door het kabinet in het regeerakkoord voorgestelde maatregelen om de komende jaren 200 miljoen euro op de activiteiten van de publieke omroep te gaan bezuinigen. Een dergelijk bezuinigingsbedrag, ruim een kwart van het budget, kan niet anders dan ten koste gaan van de inhoud.

-De leveranciers van content – de mediabedrijven en makers – zien met name in het digitale domein weinig tot niets terug voor hun prestaties, terwijl de distributeurs van die content via kabel en internet zeer royale marges weten te behalen bij doorgifte aan de burger. De overheid zou moeten zorgen dat deze machtsposities bij distributeurs worden aangepakt.

-Door creatieve prestaties te stimuleren kan een kabinet zorgen voor een goed vestigingsklimaat voor de creatieve industrie en een impuls geven aan de onafhankelijke media. Dat kan worden gerealiseerd door een laag btw-tarief voor digitale uitgaven in te voeren en een lager belastingtarief op auteursrechten. Daarbij hoort ook een goede regeling van het auteurscontractenrecht.

-De overheid kan gericht sturen door initiatieven die nu niet commercieel winstgevend te krijgen zijn te faciliteren. Juist op het terrein van nieuwe media en lokale/regionale journalistiek ligt het verlenen van innovatiesteun voor onafhankelijke media-initiatieven voor de hand.’

Huub Elzerman, voorzitter van de NVJ