NVJ legt onderhandelingsresultaat AOW positief voor

dinsdag 14 juni 2011

De vakcentrale FNV, werkgevers en het kabinet hebben een onderhandelingsresultaat bereikt over de AOW en pensioenen. Kern daarvan is dat de AOW-leeftijd omhoog gaat naar 66 jaar in 2020. Stoppen met 65 blijft echter mogelijk. De AOW-uitkering gaat extra omhoog met 0,6 procent per jaar. De NVJ zal een referendum houden. Het bestuur legt het resultaat positief voor aan de leden.

De afspraken in het kort:
- De AOW-leeftijd gaat in 2020 naar 66 en naar verwachting in 2025 naar 67 jaar;
- Het AOW-pensioen gaat omhoog vanaf 2013;
- Mensen kunnen door een flexibele AOW kiezen wanneer ze stoppen met werken;
- De aanvullende pensioenen worden meer schokbestendig gemaakt;
- Het wordt voor oudere werknemers makkelijker gemaakt om door te werken.

FNV wilde met het akkoord bereiken dat de pensioenuitkeringen op peil worden gehouden en dat mensen zelf de gewenste pensioenleeftijd kunnen kiezen. Tegelijkertijd moet de AOW-leeftijd wel omhoog, omdat de AOW in de toekomst onbetaalbaar wordt. In het pensioenakkoord krijgen mensen die, vanaf 2020, eerder stoppen met werken, vanaf hun 65ste, een lagere AOW. Wie later stopt krijgt een hogere uitkering.

Om te voorkomen dat mensen die eerder met pensioen gaan teveel in inkomen achteruit gaan, is afgesproken dat de AOW extra wordt verhoogd. Hiermee wordt de AOW welvaartvast, dat wil zeggen dat deze meestijgt met de verdiende lonen en prijsontwikkelingen. Ook zijn er afspraken gemaakt met werkgevers om oudere werknemers meer perspectief en echte kansen te geven om langer doorwerken mogelijk te maken als zij dat willen.

Werknemerspensioen

Werknemers kunnen ook pensioen opbouwen bij de werkgever: het werknemerspensioen als aanvulling op de AOW. In veel pensioenfondsen zit echter op dit moment onvoldoende geld in de pensioenpot om de pensioenen volledig aan te passen aan de stijging van de lonen en de prijzen. Als het pensioenstelsel nu niet wordt aangepast dan dreigt dit een langere tijd zo te blijven. Het akkoord zorgt ervoor dat mensen een pensioen krijgen waarbij een zekere mate van pensioenzekerheid is vastgelegd en ook rekening wordt gehouden met loon- en prijsontwikkelingen (indexatie). Dat levert een oudedagsvoorziening op met voldoende zekerheid en koopkracht.

Je kunt op je pensioenjaaroverzicht zien of je pensioen rekening houdt met loon- en prijsontwikkelingen, dus indexatie. Als dit tegenvalt, is het mogelijk om langer door te werken of om zelf bij te sparen. Als je zelf wilt sparen moet je erop letten dat er een fiscaal maximum is voor fiscaal voordelig sparen. Ook zijn er veel individuele pensioenregelingen waarbij de uitvoerder (verzekeraars of banken) relatief hoge kosten in rekening brengt die ten koste gaan van het pensioen. Je moet daarbij beseffen dat je de risico’s zelf loopt.

Referendum

De bonden gaan nu met het principeakkoord naar de leden, via bijeenkomsten en daarna via een referendum. Mocht het zo zijn dat de leden in meerderheid dit principeakkoord afwijzen dan zal de Federatieraad alsnog de stekker eruit trekken. Maar dan gaat de minister terug naar de optie ‘geen akkoord’.
Op zijn vroegst kan er een referendum worden gehouden vanaf 25 juni. Alle bonden gaan zeker meedoen. Voor FNV Bondgenoten bepaalt de bondsraad op 24 juni of zij meedoen aan het referendum.

Meer bij FNV