NVJ dringt bij werkgevers aan op reparatie koopkrachtverlies

donderdag 20 april 2023

De NVJ, CNV Vakmensen en FNV willen dat werkgevers van uitgeverijbedrijven en bij de publieke omroep het koopkrachtverlies van werknemers en freelancers repareren. Dit staat te lezen in twee brieven die de partijen* donderdag hebben gestuurd naar de werkgevers van respectievelijk uitgeverijbedrijven en publieke omroep.

Flyeractie in november 2022 (foto Dingena Mol)

In 2022 is de gemiddelde inflatie in Nederland opgelopen tot meer dan 10 procent waardoor de koopkracht enorm is teruggelopen. Tijdens de cao-onderhandelingen in 2021 (UB) en begin 2022 (Publieke Omroep) konden sociale partners niet voorzien dat de inflatie zo enorm zou toenemen in 2022.

Verlies van bijna een maandinkomen

De toen afgesproken loonsverhogingen compenseren geenszins de inflatie. Er is een structureel koopkrachtverlies van 7 procent, dat neerkomt op een verlies van bijna een maandinkomen op jaarbasis. Dat betekent dat medewerkers nu als gevolg van de inflatie 12 maanden werken en koopkracht hebben voor 11 maanden. Wanneer dit gat nu niet wordt gedicht, betekent dit een verlies van koopkracht in alle volgende jaren.

Al in oktober 2022 drong de NVJ bij de werkgevers in de Uitgeverijsector aan om het koopkrachtverlies te repareren en overhandigde toen samen met een ledendelegatie een petitie die maar liefst 1.500 keer was ondertekend door (foto)journalisten. De werkgevers gaven destijds niet thuis: de gevraagde compensatie bleef uit.

Vier op de tien respondenten ervaart financiële problemen

Uit onderzoek van de NVJ blijkt inmiddels dat vier op de tien respondenten financieel behoorlijk tot onoverbrugbare problemen te hebben. Bij de zelfstandigen is dit de helft en bij journalisten tussen de 31 en 40 jaar zelfs 54 procent. Het overgrote merendeel vindt dat werkgevers en opdrachtgevers verantwoordelijkheid hebben voor het zorgen voor een structureel behoud van koopkracht.

In de brieven vragen de bonden met klem aan de werkgevers om het in 2022 opgelopen koopkrachtverlies te compenseren met een verhoging van de lonen én de freelance tarieven van 7 procent.

  • * De brief aan de Publieke Omroep is ondertekend door de NVJ, FNV en CNV Vakmensen.
  • * De brief aan Uitgeverijbedrijven is ondertekend door de NVJ en CNV Vakmensen.